“Дари Време за Добро” – Къщичките за Книги, които Променят Общността

В едно кътче от нашата общност, където се срещат усмивки и търсене на нови приключения, се развива историята на проекта “Дари Време за Добро”. Вдъхновени от желанието да направят разлика в своята общност, младежи събраха силите си, за да превърнат идеите си в реалност.

Четири вдъхновяващи проекта  успешно завършиха своето състезателно пътуване:

  1. Проект- Намали замърсяването в училище: Проектът се фокусираше върху почистване на цигарени фасове в околността на училището. С цел превенция на зависимостта от тютюнопушене, инициативата събра значително внимание, но бе изпреварен от по-силния конкурент.

 

  1. Направи добро, подари забава: Проект за благотворителност, насочвайки се към децата с увреждания. Подкрепен от сърцата на много, той заслужено се нарече благотворителна кауза.

3. Проект Recycle, Reuse, Reduce: Идеята за разделно рециклиране на отпадъците в също беше впечатляваща, но се наложи да се поклоним пред победителя, който ще направи света по-добро място чрез четенето.

4. Не ме спирай, искам да чета!: Проектът, който се изкачи на върха, като събра най-много гласове. С уникален и свеж подход, този проект събра вниманието на младежката общност, като насърчи четенето като средство за превенция на зависимости. Идеята за къщички за книги се превърна в реалност, благодарение на широката подкрепа от младежи и участници.
Не ме спирай, искам да чета!
Целта на проекта беше ясна и вълнуваща – превенция на зависимостите, насочена чрез поощряване на четенето. Младите хора, с подкрепата на доброволци и предоставената финансова помощ, успяха да осъществят своята визия. Сега, къщичките за книги са поставени в ключови точки, където всеки може да се впусне в литературното приключение.
“Днес статистиката показва, че хората все по-рядко се отдават на четене на книги или ги използват за източник на информация. За мнозина книгата не представлява дори източник на забавление. Нашата цел е да променим този образ и да насърчим интереса към книгите. Особено искаме да се фокусираме върху младото поколение, с надеждата да ги научим, че книгата е нещо ценно и да им помогнем да развият четивни навици още от детство, така че да се радват на благотворните ефекти на четенето през по-късни години,” споделиха младите хора.

Всеки, който посети къщичките, може да вземе книга и като я прочете – да я върне. Има възможност и за замяна на книга – вземи една, остави друга. Не важи как ще го направиш – важното е да изразиш своето желание да четеш. Идеята е да вземеш и замениш, за да може да има постоянен обмен на книги и хората да се докоснат до по-широк асортимент и повече литературни жанрове. Чрез този проект, ние създаваме възможност за хората да прочетат повече книги, да се запознаят с повече автори, да получат повече знания, и да изградят по-широк образ на света.
ДариВреме за Добро – Приказка, Която Продължава
С поставянето на къщичките, инициативата стана част от кампанията “TimeToMove 2023” на сдружение “Омега”, в партньорство с ПГИ “Алеко Константинов”. Проектът не само осъществи всички планирани дейности, но и вдъхнови стотици млади хора да се включат като доброволци и да променят света около себе си.
“Дари Време за Добро” – това е повече от проект. Това е приказка, която продължава, с всяко отворено сърце и всяко предано “Благодаря” за доброто, което се разпространява в общността ни.