ТРАДИЦИИТЕ СА ЖИВИ!

Традициите оживяха в картините на участниците в арт-ателието проведено на 7 ноември в зала 53 на Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов“ в Кърджали. Инициативата “Българската следа в изобразителното изкуство” на сдружение “Нови перспективи за развитие” е организирана в рамките на проект “Пазители на традициите” по Националната програма за младежта.

Двадесет младежи на възраст от 15 до 29 години пресъздадоха своите виждания за безкрайността и вечния живот и въплътиха надеждите си за щастие и благоденствие, изобразявайки ги чрез един от най-древните символи- Канатица.

Събитието  модерира художникът Мая Мечева, от която участниците научиха, че българските шевици са закодирали в себе си различни символи и послания за здраве, благоденствие, родова принадлежност, връзка с природата. Разбраха, че дървото на живота, канатица, елбетица, маказа, свастика – това са все изображения, които имат точно определен смисъл и значение в дрехите и бита на българите и са запазени до наши дни като национална ценност. Потопиха се в сакрални кодове и силна духовна енергия, съхранила великото познание на нашите предци.

 

 

 

 

 

 

 

 

Фолклорното изкуство е предаване на родова памет, на знание, наследявано от поколенията.  А шевицата, извезана от сръчната ръка на жената, съхранява тази родова памет. Всяка шевица разказва история, историята на едно семейство, един род, един народ и една земя- извезана с много старание и мисъл, за да носи не само красота в ежедневието, но и да споделя мъдрост.

Следвайки напътствията на вещият модератор младежите създадоха шедьоври- плод на тяхното светоусещане, които да запазят като спомен, напомнящ им за техните корени и мястото откъдето са тръгнали.

Познаването на символиката и красотата на българските шевици, народните обичаи и предания, традициите са нишката, която здраво трябва да свързва поколенията българи. За да помним откъде идваме, кои сме и най-вече заради нашето бъдеще!