Истински урок по родолюбие бе поредната дейност по проект „Пазители на традициите“

 

С много октомврийско слънце „Sun farm camp“  посрещна 20-те участници в дейностите по проект „Пазители на традициите“, финансиран по Националната програма за младежта (2021-2025), който се реализира от Сдружение „Нови перспективи за развитие“.  На 14 октомври  младежите посетиха Слънчевата ферма в с. Тънково, община Стамболово, област Хасково за реализиране на инициативата „Кулинарното наследство на Източните Родопи“. Предвидени бяха много и разнообразни активности, целящи запознаване на участниците  с традиционните храни, поминък и занаяти на Източните Родопи, както и упражняване на дейности характерни за бита на родопчаните.

Връщайки се към старите традиции, участниците сами замесиха и приготвиха хляб, свариха сладко, запалиха огън и изпекоха пипер, приготвиха и един от популярните родопски специалитети-  катми, или както ги наричат местните „марудници“- една опростена и безумно вкусна версия на палачинките.

 

Творческите настроените и креативни участници имаха възможността да се заемат с дизайн на градината, като декорираха дървени каца и синия и изготвиха табели за домашните любимци.
Извършени бяха и типичните за сезона дейности по градината – подрязване на асмата, изрязване на издънките по овошките, изкосяване на тревата и оформяне на цветните лехи. Растителните и хранителни отпадъци събраха в специално създаденото място за компостиране.
Ентусиазираните младежи не пропуснаха да се насладят на приятна почивка в специално създадения битов кът, където облечени в традиционни родопски носии пресъздадоха ситуация по посрещане на гости и дейности от бита, като извличане на масло в традиционен дървен съд наречен бурило, бурчило.
Използваните методи на преживяване и учене чрез игра, дадоха шанс на участниците да придобият и прилагат знания и умения в различни ситуации, да трансформират опита, да проявят творчество и креативност, да работят в екип и истински да се потопят в автентичната атмосфера на родопския бит и традиции.
Подобни дейности са изключително полезни за осмисляне и пълноценно прекарване на свободното време, възраждане и съхраняване на традициите, повишаване на личната и обществена култура и утвърждаване идентичността на младите хора.