Успешно проведено обучително събитие по проект CIAC

От Сдружение „Омега“ информират за последните новости относно проекта „Креативност и иновации за активно гражданство“, който се реализира в рамките на Програма „Еразъм+“, Ключова дейност 2 – Стратегически партньорства. Между 3-ти и 8-и юли в София и Пловдив, България, трите партньорски организации – Сдружение „Омега“, Фондация Кореняк и DRUSTVO ZA RAZVIJANJE PROSTOVOLJNEGA DELA NOVO MESTO (DRPD) от Словения, успешно организираха обучително събитие с наименование „Краткосрочно обучение за ефективно и успешно изпълнение на интелектуалните продукти по проекта.“
По време на това интензивно обучение, група от избрани участници (по 4 от всяка организация) от всички партньорски страни имаха възможността да се включат в обучителни дейности и да предоставят ценна обратна връзка, основана на собствения си опит. Участниците тестваха различни аспекти на платформата за електронно обучение, оценявайки нейната гъвкавост, удобство и потенциалното използване от крайните потребители. Всички открити слаби страни бяха подробно анализирани, с цел успешното завършване и изпълнение на проекта.
През дните на обучението, екипите на организациите представиха своите интелектуални продукти, които бяха възложени на всяка от тях. Фондация Кореняк откри сесиите, представяйки своя анализ и доклад относно ангажираността на младежите. За създаването на този доклад те използваха общ въпросник, специално създаден за оценка на състоянието и нивото на ангажираност на младите хора, ефективно систематизирайки процеса на събиране на информация на национално ниво в партньорските страни. Освен това, всеки партньор състави доклади, базирани на получените виждания от местни и национални програми за развитие на младежта, които адресират различни аспекти, свързани с младежкия активизъм. В резултат на това, бяха изготвени национални аналитични доклади, базирани на стандартизиран модел, за България и Словения.
След това, словенското дружество DRPD представи своята работа по методиката за изследване на младежката ангажираност. Този интелектуален продукт предоставя стратегически насоки и практически методи за активиране на младите хора в обществения живот, успешно справяйки с техните тенденции за апатия към гражданско участие и политически решения.
В заключение, Сдружение „Омега“ представи своята работа по два интелектуални продукта: „Наръчник за ангажиране на младежите“ и „Електронни обучителни модули за ангажираност на младежите.“ Тези продукти се намират в краен етап на разработка, а обучението предостави отлична възможност за тестване на различни елементи, включително интеграцията на ChatGPT в сайта и платформата за електронно обучение, гарантирайки нейната гъвкавост, удобство и пригодност за потенциални крайни потребители.
Екипите на трите организации придобиха съществени знания чрез сътрудничеството в споделянето на цели, методи и инструменти, включително онлайн иновации. Това знание има потенциал да окаже значително въздействие в страните, участващи в проекта. Освен това, треньорите във всяка държава ще бъдат ползватели на пилотната фаза, което ще увеличи резултатите и ефектите на проекта.

С удоволствие отбелязваме, че уменията и професионалният капацитет, придобити от участващите треньори и младежки работници, допринесоха директно за подобрението на модулите за електронно обучение и общата методология за работа с младежите. С използване на иновативни подходи и споделено знание и опит от всички партньорски организации, проектът постигна изключителни резултати.
Като резултат от това обучение, създадоха иновативни инструменти, които отразяват съвкупния опит и най-добрите практики на партньорите. Тези инструменти имат широка приложимост на европейско ниво и значително спомагат за развитието на практиките по работа с младежите в цяла Европа.