Финална среща по Проект „Творчество и иновации за активно гражданство“ (CIAC)

Финалната среща, на която присъстваха по двама членове от екипите на трите участващи организации в проект „CIAC“ се проведе в Кърджали. Участниците направиха обстойно обсъждане за оценка на постиженията на всеки партньор по отношение на конкретните задачи. Основните аспекти на фокус по време на оценката включваха ефективното и подходящо използване на ресурси, постигането на целите на проекта, качеството на изпълнението, ползите, получени от директните участници, и влиянието върху целевите групи.
Събирането предостави възможност за обобщение на резултатите от проекта и на четирите интелектуални продукта (IO1, IO2, IO3 и IO4). Представителите участваха в конструктивен диалог, идентифицирайки особено полезни аспекти, адресирайки срещнати трудности и подчертавайки значителни и иновативни промени, постигнати по време на реализацията на проекта.
Представителите на партньорите се събраха за последна среща с фокус върху оценка и измерване на общите резултати и влиянието на проекта. Основни акценти включваха:
1. Мониторинг и оценка, включително количествени и качествени показатели.
2. Конференциите за разпространение, които служиха като платформа за разпространение на резултатите от проекта.
3. Събиране, анализ и синтез на резултатите от проекта.
4. Подготовка на отчетните документи и разпределение на задачи и роли за изпълнение на финалния доклад.
5. Разпределение на роли и отговорности за финалния отчет.
6. Развитие на бъдещи партньорства.
7. Устойчивост на проекта.
След като проектът приключи, една от основните грижи е запазването и изграждането върху постиженията и резултатите. Проектът „CIAC“ произведе ценни интелектуални резултати, включително Изследване на отношението на младите хора и техните познания, Методика за ангажиране на млади хора, Наръчник за включване на младежи и Електронни учебни модули. Тези ресурси ще продължат да ползват и насърчават младите хора дълго след приключването на проекта. За да се осигури устойчивост, тези материали са направени лесно достъпни за образователни институции, младежки работници и младежки организации на сайта на Проекта:
LINK: https://www.ciacproject.eu/
Транснационалните срещи бяха от съществено значение за улесняване на ефективното управление на проекта, позволявайки постоянен мониторинг на дейностите и фазите на проекта. Тези срещи предоставиха възможност за споделяне на всички аспекти на проекта, включително бюджетни въпроси, периодични доклади и общо управление на проекта. Те също така служеха като платформа за интегриране на обратна връзка от участниците и свързаните партньори, гарантирайки, че проектът остава реактивен към възникващите нужди и изисквания.
В заключение, участниците от партньорските организации единодушно определиха, че изпълнението на проекта е с високо качество, завършено в установения срок и съобразено с бюджета. Тази обратна връзка подчертава успешното завършване на проекта „CIAC“, демонстрирайки неговата ефективност и посветеността на всички участващи партньори