Младежи от Кърджали на посещение в Народното събрание

В края на месец януари двадесет младежа от училищата в Кърджали посетиха Българския парламент. Младежите са участници в проект „Портал Европа“ на Сдружение „Нови перспективи за развитие“, финансиран по Програма „Еразъм+”, КД3 „Подкрепа за реформиране на политиките”.

Благодарение на тяхната активност бяха поканени да станат част от парламентаризма в България като наблюдаваха пленарното заседание на живо, както и дейността на новоизбраните депутати в Народното събрание.

 

Младежите имаха възможността да разговарят с бившия министър на туризма – Николина Ангелкова, която беше впечатлена от това  “да види млади хора, които се интересуват от обществените процеси в страната”. Народният представител, която е и родом от област Кърджали запозна младите хора с процеса на вземането на решения в НС о отговаряше на въпроси на младежите, свързани предимно с предходната й работа като министър на туризма и като представител на изпълнителната власт. След срещата младите хора споделиха: „Благодарение на г-жа Ангелкова успяхме да разберем, че работата на подобна длъжност изисква изключително много упоритост, организация и най-вече комуникативност. Когато си на такъв пост, трябва да умееш да изслушваш и разбираш хората срещу теб, а в доста от ситуациите и да правиш компромиси.“

Младежите имаха предвидено време да се разходят из кулоарите на  Парламента и да се запознаят с историята на Конституцията и председателите на Народното събрание, както и разходка в т.н Триъгълник на властта.

 

Програмата на семинара беше структурирана така, че да разясни техните права като европейски граждани, да ги запознае с техните представители в Европейския парламент, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз, което беше подкрепено и практически задачи, свързани темата на обучението „Европа & АЗ”.

Да припомним, че това бе последното обучение от цикъла за Европейски съюз като по-рано през януари още две подобни дейности  бяха реализирани в град Златоград.