Младежи опознават европейските принципи по проект “Портал Европа”

 

Група от 20 младежи посетиха град Златоград в края на месец януари, а  организираният семинар мина под надслов „Европа & АЗ”, свързан с Европейския съюз и неговите институции. Материалите за семинара относно европейската парламентарна демокрация и ценностите на европейското гражданство бяха изцяло предназначени за младите хора, участници в проекта. Младежите преминаха през 12 стъпки включващи съдържание като функции на ЕС, какво прави ЕС за всеки един от нас, разширяване на ЕС и отношението със съседите ни, единния пазар, бъдещето на Европа.

Участниците се включиха в уеб базирана  ролева игра  като отговаряха на различни въпроси, свързани с Европейския съюз и историята му. Интерес предизвика дискусията  свързана с различни европейски програми, насочени към младежта и какви са възможностите за включване в тях успешно. Интерактивна игра „Открий разликите“  спомогна за осмисляне на  Европейската солидарност и къде срещаме в ежедневието си ЕС.

Като резултат от  обучителния семинар “ЕС & АЗ”, участниците подобриха знанията си за гражданската активност, мобилността, заетостта и социалното им включване, като млади европейски граждани. Заедно с това стимулирахме обмен на добри практики с цел насърчаване на младите хора да участват в дейности, свързани с образование, културни и обществени дейности.

В семинара бе предвидена и  културна програма  с посещение и беседа във взаимното училище в град Златоград, основано през 1872 г., като младежите проследиха пътя на образованието от писането върху с пясък до първия компютър в града.

Обучение се осъществи по проект „Портал Европа“ на Сдружение „Нови перспективи за развитие“, финансиран по Програма „Еразъм+”, КД3 „Подкрепа за реформиране на политиките”.