Заключителна конференция по проект „Портал Европа“

На 31 януари се проведе заключителна конференция по проект „Портал ЕВРОПА“, изпълняван от Сдружение „Нови перспективи за развитие“ и финансиран по Програма „Еразъм+”, по Ключова дейност 3 „Подкрепа за реформиране на политиките”. Това е и последната дейност от графика на проекта. Заключителната конференция обобщи работата от проведените модули от обучения „България & АЗ” и  „Европа & АЗ”.

Равносметката е: в изнесените обучения взеха участие над 200 млади хора от цялата област, които имаха възможността да посетят различни места, сред които и Българския парламент и да се срещнат с представители на гражданския сектор, местната и държавната власт. Бяха припомнени и основните теми на проекта,  фокусирани върху работата на институциите,  правата на гражданите в България и ЕС, европейско самосъзнание и демокрация, младежко участие и  политики. На всяко от обученията бяха проведени и практически занятия, в които всеки участник имаше възможност да развие и защити своя собствена гледна точка по разисквания аспект на младежките потребности в политическите решения, превръщайки се в посланик на демократични идеи. Всички участници имат издаден сертификат “Youthpass”, който се признава като образователен опит в неформалното обучение в цяла Европа.

Чрез представяне на акцентите от дейностите, обобщени в процеса на осъществяването на проекта, младежите видяха нов подход към различни младежки практики и политики, които оказват най-голямо влияние в съвременното общество.

 

За  процеса на интеграция на младите хора, като пълноценна част от общността гост-лектор бе български студент, който учи в Холандия и е част от младежкия парламент в град Грьонинген. Поради Ковид ограниченията конференцията се проведе на два етапа, а 30те учстници в неформална обстановка  и лични разговори успяха да обсъдят своите виждания и място си  на картата на Европа.

Гордост за екипа е споделеното желание на младите за участие в бъдещи проектни дейности на Сдружението.