Ден на Свети Патрик в Езиковата гимназия

На 22.03.2022г. класната стая на 8а клас в ЕГ „Христо Ботев“ бе украсена с цветовете на дъгата. Стените бяха осеяни със зелени, бели и оранжеви балони и детелини. Неслучайно тя се превърна в отворен прозорец към една популярна англоговоряща дестинация – Република Ирландия. Най-малките ученици от гимназията отбелязаха по този своеобразен начин Деня на Свети Патрик, чийто символ детелината – емблема на страната.

Предварително разделени на групи от тяхната учителка – госпожа Снежана Христов – те бяха приготвили презентации, в които разказваха за културата, географията, обичаите и традициите на Изумрудения Остров. Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на Свети Патрик още през 17 век, така както повеляват легендите за светеца, успял да освободи зелените поля на своята родина от невиждано нашествие на змии. Според една от легендите той прогонил всички змии, но накрая останала само една, която се оказала много хитра и се справяла с всички капани. Светецът обаче измислил как да се отърве и от нея – оставил на тревата красива дървена кутия и поканил змията да влезе вътре. Влечугото настоявало, че не може да се побере там. Спорът се разгорещил и змията решила да докаже правотата си, като се напъха в кутията. Тогава Патрик бързо затворил капака и хвърлил кутията в морето. За да почете този негов подвиг Ирландия празнува всяка година този ден в средата на месец март, когато природата се пробужда и необятните, тучни ирландски поля се оцветяват в зелено.

Следвайки традицията учениците бяха приготвили зелени детелини емблеми, зелени шапки и ирлански пожелания за късмет, които бяха раздадоха на гостите – ръководството на училището и учители по английски език и размениха помежду си. С голям интерес те посрещнаха и кръстословицата за Ирландия, като всеки дал верен отговор получи малък подарък. След това тържеството продължи с интересни игри като Горещ стол/Асоциации и завърши с игра – Музикален стол.

Присъстващите се почерпиха с вкусни мъфини със зелена глазура и брауни!

Източник ->