Мюфтийството изгражда нова джамия в Момчилград

Първа копка на нова джамия беше направена в Момчилград. Тя ще бъде построена на мястото на съществуващия мюсюлмански храм край Духовното училище. През годините старата сграда е служила за общежитие, училище, а през последните години и за джамия. Състоянието на постройката е лошо и от Районното мюфтийство в Кърджали са взели решение тя да бъде съборена, а на мястото да бъде изграден нов храм. За строежа ще се разчита предимно на дарения. Желаещите да станат дарители могат да се свържат с мюсюлманското настоятелство или с Районно мюфтийство – Кърджали.

На церемонията по първа копка присъстваха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главните мюфтии Бейхан Мехмед и Ахмед Хасанов, районният мюфтия Басри Еминефенди, кметът на община Момчилград Илкнур Кязим, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, съветникът по образователните въпроси към турското посолство Шенол Генч, кметът на община Мендерес Мустафа Каялар, председатели на изселнически организации в Турция и други.

„Бих искала да изразя своите благодарности на Районно мюфтийство – Кърджали, както и на Главно мюфтийство затова, че нашите съграждани мюсюлмани ще имат нов религиозен храм. Защото с всеки изминал ден, особено при тази световна пандемия от коронавирус се убеждаваме, че вярата е най-силната опора в трудни времена. Религиозните храмове са дом на утеха, на смирение и душевно успокоение. Вярвам, че с изграждането на новата джамия в Момчилград ще бъдем още по-добри и отговорни, за да расте взаимното ни уважение“, заяви по време на церемонията Илкнур Кязим. Тя допълни, че изграждането на нова джамия е поредният пример, който дава Община Момчилград и нейните граждани за толерантността и заедността между етносите и религиите.

„Особено съм горда, че мюсюлмани и християни от векове насам живеят в мир и разбирателство. Ние споделяме както празниците си, така и несгодите. Важно е винаги да пазим човещината и да се подкрепяме взаимно“, каза още Илкнур Кязим.

Източник ->