Кърджалийци почетоха паметта на загиналите за Свободата на България

3-mart-720x520Стотици кърджалийци се събраха в Градската градина пред Паметника на Освободителите, за да отпразнуват заедно Националния празник на Република България, 3 март и отдадат почитта си пред героите, загинали за свободата на Отечеството. Те посрещнаха възторжено шествието от ученици, което 3 martтръгна от Дома на културата, прекоси главния булевард и се спря при тях. Най-отпред бяха гвардейците от „Ботев“, следвани от мажоретките от „Паисий“, както и представителни групи от училищата – професионални, среднообщообразователни и основни, облечени с ученически 3 martуниформи и скандиращи имената на школата си. Хората, както винаги, се поспираха да ги снимат и порадват. Внимание привлякоха дечица, покачени на рамене на родителите си, които развяваха 3 martнационалния флаг. Шествието също бе водено от момиченце със знаме.

Програмата в подножието на Паметника откри фанфарен момичешки оркестър от ГПЧЕ „Христо Ботев“.

Гвардейците изпълниха танц под патриотичната музика на група „Епилог“, последвани от мажоретките.

3 martГости на празника бяха зам.-министърът на финансите Фейзи Бекир, областният управител Илия Илиев, народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, от ДПС Мустафа Ахмед, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, обмудсманът Расим Муса, кметът инж. Хасан Азис, директорът на Областната дирекция на МВР Венцислав Момчилов, отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед.

3 martВенци и цветя бяха поднесени от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, народния представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, от ГЕРБ Мустафа Ахмед, Петър Кадиев от ПП АБВ, областният управител Илия Илиев, от партиите ДПС, БСП, ГЕРБ, СДС, АБВ, ДСБ в Кърджали, 3 martтракийско дружество „Димитър Маджаров“, училища, болницата „Д-р Атанас Дафовски“, независимият общински съветник д-р Марин Мухтаров, духовни средища, граждани.

С едноминутно мълчание на колене бе почетена паметта на героите дали живота си за свободата и независимостта на Република България.

Преди 137 години е подписан Санстефанския мирен договор, припомни кметът Хасан Азис. Отваря се пътят на България за европейско развитие. Не е случайно, че по стар стил Санстефанският мирен договор е подписан на 19 февруари 1878 година, датата, която всяка година ни събира пред многобройните паметници на Васил Левски, за да положим за пореден път своето цвете на възхищение, на мъка и на признателност пред делото на Апостола. За това днес, отново можем да заявим, че няма напразна саможертва, когато тя е за Отечеството, за свободата и за бъдещето на цял един народ. Бунтари, луди глави, свещеници-мъченици, родолюбци дават свободата на България.

Свобода, която започва от монашеската килия на отец Паисий, преминава през бесилото на Левски и хвърковатата чета на Бенковски

Текст и снимки: Радка ПЕТКОВА