Кметът, попът и мюфтията на кафе на човещината на Трети март

3-mart_2015-720x372Като кафе на човещината определи тазгодишното традиционно Третомартенско кметско кафе енорийският свещеник на Кърджали отец Петър. По традиция на националния празник градоначалникът Хасан Азис кани енорийския свещеник отец Петър и районния мюфтия Бейхан Мехмед на кафе в култовото кафене „Червеното”.  То се стопанисва от „даскала” Байрам Юсеин, който е традиционен домакин. Тази година и той бе поканен на една маса с кмета и духовните водачи. Традицията още от Възраждането повелява на празник да се събират не само кмет и духовници, но и учителя. Затова разширяваме кръга на участниците в Третомартенското кафе, поясни градоначалникът.

Пръв взе думата енорийският свещеник отец Петър. Той посочи, че преди 137 години Трети март слага край на руско-турска война. По традиция обаче българи и турци живеем в съгласие. Това съгласие ни е запазило като народи. Духовенството ни е съхранило във времена на примамки, да не се поддаваме на капаните на времето. Изтръпвам, когато в Кърджали се говори за 3 mart_2015_Kardzhaliбългари и турци. Предпочитам да се говори за човещина, каза още енорийският свещеник. Ако не поддържаме мира и разбирателството, ще има хора, които ще крещят от един връх и други тук, които ще се спотайват. Той сподели на шега, че смята за голямо свое завоевание, че е  хванал в един капан кмет, мюфтия и даскал. Когато има човещина, кафето е сладко, завърши отецът.

Районният мюфтия Бейхан Мехмед поздрави приятелите си за празника. Сподели, че би бил истински щастлив, ако в Отечеството живем в по-голяма икономическа независимост и с повече вяра. Гордея се че съм в Кърджали. Това е град, задаващ успешен модел на толерантност за България, отбеляза Бейхан Мехмед.

Кметът Хасан Азис подчерта, че Трети март тази година е знак за единството на нацията, на Родината ни България. Той припомни стремежът на духовните лидери и даскала към установяване на модели на разбирателство и взаимодействие в Кърджали. В друга епоха също е имало такъв модел, събиращ кмета, попа,мюфтията и „даскала”. Той ни е завещан от миналото като устойчив модел, каза още Хасан Азис. Според него тези сбирки не са случайни. Всеки от нас е представител на институция. Наред с религиозните водачи е и учителят, носещ светската духовност, подчерта градоначалника. Той пожела този устойчив модел да бъде пренесен в бъдещето като търсим обща цел.

 Тази цел бе определена от Байрам Юсеин като добруване между всички етноси.

Георги КУЛОВ