Ерай Шакир – отново делегат в Европейския ученически парламент

За втори пореден път дванадесетокласникът от СУ „Петко Рачов Славейков“ Ерай Шакир бе избран за делегат на Европейския ученически парламент, който заседава в София. Младите делегати минават на сериозна предварителна селекция, през това сито Ерай преминава за втори път. Форумът се провежда на всеки две години и обхваща младежи на възраст между 16 и 19 години. Това е добра възможност младите хора да разберат как се случват демократичните решения в Европейския съюз и да участват в реална симулация по актуален въпрос, свързан с бъдещето на градската среда.

20 интелигентни млади хора, представители на най-добрите училища в България, се събраха в София, за да участват в Европейския ученически парламент. Те са разпределени в 4 работни групи: „Въглеродно неутрален транспорт“, „Авиация и космически полети“, „Мобилност в града“ и „Нео-номади в дигиталния свят“. Събитието се организира от сдружение „Форум Демокрит“ със съдействието на Сдружение „Форум Наука“, Столична община и Първа английска езикова гимназия. По време на форума учениците участват в дискусия с експерти в четири работни групи, обединени от темата „Бъдещето на мобилността“. След научни консултации с университетски преподаватели и лектори от бизнеса младите делегати изготвят резолюция, която гласуват по време на пленарни дебати в официалната зала на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ на Столична община. Гласуваната резолюция делегатите връчиха тази година на г-жа Мария Георгиева, която отправи и поздравителен адрес към участниците.

Директорът на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров също получи благодарствено писмо от организаторите за приноса, който Ерай Шакир дава на осъществяването на инициативата.

Ерай споделя, че е изключително доволен от работата на своята работна група „Авиация и космически полети“. Те представят четири проблема със съответните им решения, като и четирите впоследствие биват одобрени за включване в резолюцията.

Източник ->