Чужденци проявяват интерес към имоти в красивото ардинско село Любино

Гюнер ШЮКРИ

„Тук сме от 11 години, заради красивата природа, чистия въздух и спокойствието, добрия комшулук, което го няма в големия град“, с тези думи ни посрещат 52-годишният англичанин Лий Маундър и приятелката му Мелани Кобън в ардинското село Любино. Това са и част от причините, които са ги предизвикали да напуснат Обединеното кралство и да се заселят тук в сърцето на Източните Родопи. Купили къщата с огромен двор преди 11 години. Направили основен ремонт. Всяка година засаждат плодове и зеленчуци в градината си. Отглеждат кокошки, имат и зайци.

„Природата тук е уникална, а Родопите са най-красивото място в света. Приятно ни е всяка сутрин да виждаме изгрева на слънцето, а вечер залеза. Искаме тук да изкараме старините си сред тази невероятна красива природа“, споделят Лий и Мели. Те вече са научили малко да говорят както на български, така и на турски език.

„Живеехме близо до Лондон. Почти всеки ден вали дъжд, няма слънце. Дойдохме през 2006 година. Харесахме Любино и купихме тази къща. До 2010 година идвахме само през лятото, но след това останахме за постоянно. Местните хора са много мили, сърдечни и отзивчиви хора, особено бай Рафет, бай Шакир“, разказва Лий. Той е компютърен специалист и с лаптопа си върти бизнес в Англия. През свободното си време обича да ходи до река Арда за риба.

Кметът на Любино Съдкъ Ахмед сподели, че много чужденци проявяват интерес към закупуване на имоти в селото, заради красивата природа и чистия въздух. Тук и в Латинка живеят шест семейства от Англия и Холандия. „Местните хора са в прекрасни взаимоотношения с тях. „Вече не ги смятаме за чужденци, те станаха наши приятели, съседи. Присъстват на всички важни мероприятия , които се провеждат в селото“, казва Ахмед.

Любино се намира на 55 км. от общинския център Ардино и е най-отдалеченото село в района. Тук се намира най-старата джамия в района. Повечето от някогашните жители на Любино и Латинка са в Ардино, Кърджали, Асеновград или в Турция. Основният поминък в двете села е животновъдството и събирането на диворастящи гъби. Стопаните отглеждат по няколко крави.

Източник ->