Американското изкуство влезе в СОУ „Отец Паисий”

Amerika-1„Американско изкуство, видяно и преразказано от първа ръка” са нарекли своята презентация семейството художници Пенка и Хари Атанасови. В понеделник в СОУ „Отец Паисий” те споделиха своите впечатления от няколкократните си пътувания из Съединените американски щати и десетки си посещения на галерии и музеи, съхраняващи не само американско, а и световно изкуство.

Тишината в кабинета по изобразително изкуство не беше заради присъствието на преподавателката Ирена Захариева, а защото думите на лекторите и изображенията, които се редуваха на екрана, привлякоха вниманието на присъстващите ученици от VІІ клас. Започвайки от характерните шарки в индианските тъкани, минавайки през традициите на амишите, ролята на скулптурата в урбанизираните днес градове, те достигнаха до съвременните галерии, показващи произведения на модернизма.

Срещата с американското изкуство бе част от проявите в Месеца на Америка в Кърджали, организиран от дружество „Приятели на САЩ”, община Кърджали и Посолството на САЩ.

Kardjali.bg