Момчилград подава ръка на държавните училища за по-качествено образование

1-mg-09-02-2015Община Момчилград ще предостави за безвъзмездно ползване приземна част от сградата на общинското ОУ „Д-р Петър Берон“ на държавните училища за провеждане на практични занимания. Идеята на местната власт датира отпреди три години. Предложението е прието единодушно на последната редовна сесия на общинския съвет. Предоставената сграда е със статут на публична общинска собственост.

Целта е да се осигури по-качествено образование за младите хора, възпитаници на гимназиите в общинския център – ПГ по машиностроене и лека промишленост „Васил Левски“ и ПГ по туризъм, хранене и вкусова промишленост „Св. Св. Кирил и Методий“. Те са в непосредствена близост до общинското училище, чието ръководство приветства идеята да за предоставяне на част от сградата им.

2-mg-09-02-2015По покана на кмета Акиф Акиф началникът на регионалния инспекторат по образованието в Кърджали Гроздан Колев бе запознат на място със състоянието на базите на гимназиите. След направен оглед той изказа положително становище и изрази готовност за съдействие от страна на инспектората. Участие на срещата взе още директорът на дирекция „Бюро по труда“ Гюлшен Ахмедова. Тя сподели кои са предпочитаните сектори от младите хора, търсещи работа след приключване на своето образование и обучение.

От години часовете по практика за гимназистите по машиностроене създават изключителни трудности. Заниманията им се провеждат в полусрутена сграда, неремонтирана откакто е построена. Друг проблем е, че се намират на километър от училищната база. От ръководството на ПГМЛП „Васил Левски“ приветстват идеята на общината и искат да се преместят в бившата спортна зала на училището. От своя страна администрацията има готовност  да кандидатства с работен проект за саниране на сградата на гимназията през следващия програмен период.

3-mg-09-02-2015Не по-различна е и ситуацията с гимназията по туризъм, чиито възпитаници практикуват заниманията си на стотици метри от основната сграда. Състоянието на базата и разстоянието до нея оказват сериозни затруднения за учениците, особено през зимния период, когато климатичните условия не са никак благоприятни.

От община Момчилград си поставят за цел след старта на новата учебна година гимназистите да карат часовете по практика в изцяло обновени стаи.

Директорите на ПГМЛП „Васил Левски“ и и ПГТХВП „Св. Св. Кирил и Методий“ вече изразиха готовност за съдействие чрез осигуряване на персонал за ремонта и обновяването през лятото.

По този начин професионалните гимназии ще се превърнат в предпочитани учебни заведения, които да дадат възможност за добра реализация. Предвид и демографският срив през настоящата учебна година в класните стаи на двете училища влизат близо 150 ученици. Само допреди десетина години броят им е надхвърлял 450.

Анализите на експерти сочат, че работещите в предприятията от текстилния и туристическия бранш в Момчилград, завършили местните гимназии, се броят на пръсти, от порядъка на едва 4%. От бранша се опасяват, че този процент може да спадне още надолу. Привличането на квалифицирани кадри е от важно значение за тях, защото процесът на обучение на нов служител изисква немалко време.Съвместно с работодателите от туристическия сектор община Момчилград обмисля да разработи специална система за провеждане на практически стажове от учениците.

„За нас е важно да анализираме правилно очакванията на учениците и на техните родители за избора на специалност след завършване на основното образование. Бизнесът и училищата могат да създадат функциониращ мост, който да бъде от полза както за учащи, така и за бизнеса“, е становището на експертите.

Momchilgrad.bg