Ценни снимки от Кърджали в най-големия европейски портал за култура

evroportal-3

Хора от цял свят ще намерят тук хиляди фотографии, свързани с историята и живота на хората в България

Почти 16 хиляди стари български снимки с изключителнa културна и историческа стойност са достъпни чрез най-големия европейски портал за култура – Europeana. Това е възможно благодарение на усилията на фондация НАБИС по наскоро приключилия международен проект EuropeanaPhotography. Целта е да се интегрират в Европейската дигитална библиотека Europeana уникални и качествени дигитални изображения от първите сто години на фотографията (1839 – 1939).

В портала може да се ползва и български език в търсене на различни документи и фотографии. Приятно е да се видят и стотици снимки от Кърджали и Източните Родопи, свързани с исторически събития и показващи живота в този край на страната и на Европа.

Една от снимките в портала: Слядно хоро на самодейна група при Тракийското дружество в Кърджали. Фотографията е предоставена от Държавния архив в Кърджали

Проектът беше финансиран от Европейската комисия в периода януари 2012 г. – януари 2015 г. и в него участваха множество престижни институции – европейски архиви, библиотеки, музеи и други организации от 13 държави. Представени са прецизно подбрани колекции от ценни, интересни и красиви снимки, свидетелстващи за изключително динамичното време, наситено с ярки художествени, социални и политически събития.

За разлика от другите изображения в Europeana, фотоколекциите на EuropeanaPhotography имат за цел да представят развитието на фотографията като изкуство и занаят, като техника, идеи и начин на отразяване на промените в обществения и в личния живот. Съдържанието е организирано тематично в четири групи: места, личности, събития и тенденции.

evroportal-2

 

За участие в проекта фондация НАБИС разви сътрудничество с други български организации (общо 17) и няколко частни колекционери. В резултат на това се получи богата палитра от фотографии, документирали важни моменти от българския културен, политически, обществен и частен живот от края на XIX и началото на XX век. Много от тях ни напомнят позабравени лица и истории; някои са истински фотографски шедьоври.

Източник: Нов живот