Учени търсят микродиаманти в Родопите

muzeyat

Сред експонатите в музея на Софийския университет има и диаманти. Според учените освен ювелирните находки, характерни за Южна Африка, подобни камъни с друг произход са намирани и в Родопите. За жалост – не в българската част, а в гръцката, но пък на 5 км от нашата граница. Става дума за микродиаманти с наноразмери, образувани в резултат на метаморфизма на скалите, които някога са били на дълбочина 160 – 170 км.

„И ние ги търсим в нашата част на Родопите, но все още не сме открили подобно нещо“, разказва доц. Филип Мачев, заместник-декан на Геолого-географския факултет в СУ. Попадали са им обаче други любопитни находки, които не би трябвало да се намират по нашите места.

Веднъж например археолози му показали каменна брадва, за да оцени произхода й. Оказало се, че е направена от сини шисти, каквито в нашите планини няма. Има ги по гръцките острови и в западната част на Турция. Любопитното е, че тя е от 2200 – 2300 г. пр. Х. по данни на археолозите. Някои от тях изказали смелите предположения, че брадвичката се е отзовала у нас в резултат на търговия. Още повече, че в двора на Бургаския затвор е изкопана и друга подобна брадва, само че с 1000 г. по-нова. „Няма логично обяснение на тази находка. Търсихме подобни скали и в Сакар, и в Странджа, и в Родопите, нямаме категорично доказателство, че е създадена тук“, казва доцентът. „От друга страна може наистина да е резултат на търговия. Колегите дори ми показаха статии, че съдове от една работилница на Тасос, имаща собствен щемпел, са се отзовали на Скандинавския полуостров“, разказва той. Така или иначе геолози и археолози явно ще имат още загадки за разкриване.

Стела СТОЯНОВА

Стандарт