С откриване на три изложби започнаха Дните на Ардино 2022

Гюнер ШЮКРИ

„За първи път през последните десетилетия цяла седмица отделяме за изкуство, култура, бит, обичаи, икономика в рамките на първото издание на „Дните на Ардино 2022“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“ Надявам се всеки да намери нещо за себе си в тези дни. Празничната програма е наситена с изключително разнообразни образователни, спортни и кулинарни събития“. С тези думи кметът на Община Ардино инж. Изет Шабан откри първото издание на „Дните на Ардино 2022“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“. Проявите под патронажа на кмета на община Ардино инж. Изет Шабан ще продължат до 14 август (неделя).

Кметът инж. Изет Шабан подчерта, че чистите храни са тема в световен мащаб. „Ние сме щастливци от гледна точка на това, че живеем в такъв район и консумираме чисти екологични храни. На много места в нашият район има изобилие от чисти храни и това може да послужи като една основа за развитие на община Ардино“, каза още инж. Изет Шабан.

С откриване на две художествени и една забележителна фотографска изложба от кмета на общината инж. Изет Шабан бе даден стартът на първото издание на „Дните на Ардино 2022“ и „Фестивал на чистите храни от Родопите“. Във фоайето на читалище „Родопска искра“ бе подредена самостоятелната изложба живопис на местния художник Ангел Банков под надслов „Картини от Родопите“. В платната му преобладават пейзажи от Родопите в ярки цветове. На много от тях присъства и символът на община Ардино – Дяволският мост. Ангел Банков благодари на ръководството на общината за възможността местни представители на изкуството да представят творчеството си. „Мисля, че всички, ако погледнат в една посока, нещата се случват. Ардино се развива във всяка една дестинация – култура, изкуство“, заяви Ангел Банков.

В централният площад жителите и гостите на родопския град имаха възможност да разгледат фотоизложбата „Камък върху камък“ по проект „Историческите каменни мостове в Родопите – съвременни методи за представяне и опазване“. Експозицията съдържа фотоси на каменни мостове, обследвани и заснети в Родопите и гръцката област Родопи, която е част от областта Източна Македония и Тракия.

Голям интерес предизвика и самостоятелната изложба на Йозлем Исмаилова от Ардино – рисуване и приложни изкуства. Тя представи свои ръчно изработени изделия. Йозлем е дъщеря на Саджид Исмаилов, който е известен в Ардино като „художника“.

Днес 9 август (вторник) празничната програма на Дните на Ардино продължават с организирането на Международен литературен форум „Братство“, Ардино 2022 г. В рамките на литературното събитие ще се проведе среща-разговор с изтъкнати поети и писатели от община Ардино, региона, Съюза на българските писатели и побратимените общини Нилюфер, Картал и Къркларели. Тя ще се състои в заседателната зала на общината от 18:00 часа.

Източник ->