СУ „Петко Рачов Славейков“ е носител на наградата „Златна ябълка“

Директорът Милко Багдасаров получи заслужения приз на пищна церемония в София

На 31 май директорът на най-голямото училище в южна България „П. Р. Славейков“ – Кърджали получи наградата „Златна ябълка“ на Националната мрежа за децата в категория „Училище/детска градина“. Събитието се проведе в Столичния куклен театър и събра номинираните и номиниращите за престижната награда, както и представители на много организации и институции, свързани с грижата за децата и защитата на техните права.

Наградата „Златна ябълка“ и плакет Багдасаров получи лично от заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова. В изказването си той благодари на присъстващата на събитието Росица Средкова – председател на УС на „Сдружение инициатива за развитие – Кърджали решава“ и дългогодишен член на НМД – за номинацията и изключително ползотворното съвместно сътрудничество. Той сподели също така, че години вече очаква тази награда. Покани всички присъстващи да дойдат в Кърджали и лично да се убедят в основателността на аргументите, подкрепящи номинацията на училище „Славейков“. Защото това, което се случва в него, не може да се опише, то трябва да се види.

Милко Багдасаров е двойно по-щастлив, че вижда на сцената с наградата „Златна ябълка“ в категория „Герой на децата“ кърджалиеца д-р Стоян Пеев, който работи в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и извършва животоспасяващи операции на деца, истинска грижа и проследяване.

Национална мрежа за децата присъжда наградите „Златна ябълка”, за да отличи приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца. Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние. Номинациите в различните категории се правят от членовете на Национална мрежа за децата – 128 граждански организации в цялата страна, които работят с и за деца и семейства.

Всички номинации се правят за конкретна дейност/инициатива на номинираната личност или конкретна практика на номинираната организация. При оценката обаче се взима предвид и цялостната дейност на номинирания. Важно условие за номинираните личности е, че те трябва да бъдат номинирани за дейности, които излизат извън техните професионални задължения. Същото условие важи и за номинираните институции – практиките, за които са номинирани да не влизат във формалните стандарти за тяхната работа.

При обсъждането на номинациите се имат предвид няколко основни критерия. На първо място се има предвид начинът, по който конкретната инициатива и цялостната дейност на номинирания спомагат за прилагането и утвърждаването на детските права. Важни са и постигнатите конкретни резултати и значението им за децата и техните семейства. От значение е новаторството, както и вдъхновението, което идеята носи. Критерии са и устойчивостта и ефективността на инициативата.

Източник ->