Европа & АЗ

Във втората половина на месец януари се проведе поредния изнесен семинар „Европа & АЗ”, по проект „Портал Европа“, изпълняван от Сдружение „Нови перспективи за развитие“ и финансиран по Програма „Еразъм+”, КД3 „Подкрепа за реформиране на политиките”.

Група от 20 младежи посетиха град Златоград, а фокус на семинара бе отново  Европейския съюз. Материалите за семинара относно европейската парламентарна демокрация и ценностите на европейското гражданство бяха  изцяло предназначени за  младите хора, участници в проекта. Младежите преминаха през 12 стъпки включващи съдържание като функции на ЕС, какво прави ЕС за всеки един от нас, разширяване на ЕС и отношението със съседните ни държави, единния пазар и бъдещето развитие на Европа.

Участниците почетоха и паметта на покойния председател на Европарламент – Давид Сасоли, като изгледаха кратък видеоклип за негова работа начело на институцията.

Ролевата игра „Посланици на Европейския съюз“ раздвижи теоретичната рамка, а участниците имаха възможност да представят европейските приоритети на “световната сцена”. Интерес предизвика дискусията на тема „ЕС в ежедневието“, както и запознаването с различни европейски програми, насочени към младежта.

Интерактивна игра „Открий разликите“ спомогна за осмисляне на Европейската солидарност и свързаност, както и други политики за интегриране.

Като резултат от обучителния семинар “ЕС & АЗ”, участниците подобриха  знанията си за мобилността, заетостта и социалното включването им като млади европейски граждани. Заедно с това стимулирахме обмен на добри практики с цел насърчаване на младите хора да участват в дейности, свързани с образование, културни и обществени дейности.

В семинара бе предвидена и  културна програма  с посещение на взаимното училище в град Златоград.