Възпитаници от Езиковата гимназия с най-високи постижения по физика

Физиката е точна наука, която изучава как работи Вселената, като се вземат предвид четири основни свойства – енергия, материя, време и пространство. Въз основа на тези знания е възможно да се изучи и опише как се движи материята, каква е нейната сила, енергия и скорост в пространството, как ни влияе и как може да се използва. Резултатите от изучаването на физиката са от основно значение, за да можем да разберем как е устроен светът около нас. По този начин ще успеем да използваме по-добре научните знания, природните ресурси и употребата им в нашето ежедневие. Физиката има широко поле на приложение и изучаване, следователно тя се възприема като труден предмет, но владеенето ѝ е от изключителна важност за нашето технологично време. Затова „ако не се научим на физика, значи изпадаме в категорията на излишните хора“, както казва Теодосий Теодосиев – Тео.

Водени от тази мисъл и мотивирани от преподавателя си Катя Славова, деветокласниците от Езиковата гимназия – Гюрхан Азис и Стефан Стефанов, успяха да решат трудните задачи свързани с тази фундаментална наука. Единственият ученик от област Кърджали, който се класира сред двадесетте ученици от девети клас от цялата страна, е именно Гюрхан. Той ще бъде част от младите физици, които ще мерят сили на Националния кръг на олимпиадата. Повече от достойно е и представянето на Стефан, на когото не достигнаха само 1,5 точки, за да се включи в отбора на най-добрите. Поздравления за двамата ученици, които имат шанс да бъдат част от най – качествените хора на бъдещето.

Вярваме, че те ще продължават да разгръщат своя потенциал, да генерират високи постижения и резултати, и да защитават високия имидж на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – гр. Кърджали.

Пожелаваме на Гюрхан Азис да защити знанията си на Националната олимпиада по физика, която ще се проведе в Русе от 1. 04 до 3. 04. 2022г.

Източник ->