Двама славейковци на национален кръг по творческо писане на английски

Емилия Карамфилова

Емилия Карамфилова от 9б и Ангел Желев от 8а клас са класираните ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ на националния кръг на Националното състезание по творческо писане на английски език.

Двете млади надежди на училището за шампиони участват за първи път в това състезание с ранг на олимпиада. Авторските им разработки са оценени високо от журито заради оригиналните хрумвания и високото ниво на владеене на езика на Шекспир.

Емилия се явява с есе на тема „Doing nothing is hard, you never know when you’re done“ /в превод “Да правиш нищо е трудно, никога не знаеш кога си приключил“/, а темата на Ангел е „I went to bed on New Year’s Eve and woke up in 2026“ /“Легнах си на Нова година и се събудих през 2026“/.

Ангел Желев

Славейковци не за първи път могат да се похвалят не само с класирани ученици на националния кръг по творческо писане, но и с високи постижения измежду финалистите от цялата страна. Да припомним второто място на Васил Перчемлиев преди 9 години и третото място на Емилия Моллова преди пет. Послучай 10-годишнината организаторът на състезанието – фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС“ – публикува специална книга с избрани разкази и поеми на най-добрите сред първите, вторите и третите места в тези 10 години и поемата на Васил е сред избраните – публикувана и разпространена в престижното издание.

Ученици на СУ „П. Р. Славейков“ участват в лингвистичната олимпиада вече седем пъти, в два от които имат лауреати, а очакванията тази година са подобни, имайки предвид знанията и степента на подготвеност на Ангел Желев и Емилия Карамфилова. Това е изключителен повод за гордост в училището.

Преподавател по английски език на Ангел е Цветана Лафчиева, а на Емилия – Елена Йосифова. Лафчиева от години съзнателно отделя време и усилия за подготовка на учениците си за състезанието по креативно писане със същата настойчивост, както и за олимпиадите по английски език, които влизат в календара на МОН. С ентусиазма си тя заразява и останалите си колеги да мотивират и своите ученици. За да участват в творческата надпревара, учениците пишат есе, разказ, поема по една от предварително зададените от организатора теми. Според Цветана Лафчиева гимназистите възприемат този вид литературни произведения много добре и са особено силни в поемите, благодарение на които заучават и по-добре английската лексика.

Тази година 3014 ученици от цялата страна участваха в състезанието по творческо писане на английски език. В края на месеца ще стане ясно и класирането от националния кръг. В „Славейков“ се надяват на призови места за Ангел и Емилия.

Източник ->