Историческият музей в Панагюрище гостува в Кърджали

Историческият музей в Панагюрище гостува в Кърджали с изложба под надслов „Пътят към свободата”, посветена на 139 г. от Априлското въстание и 138 г. от Руско-турската освободителна война. Експозицията, представя оръжие, използвано от въстаниците по време на сраженията – пушки, саби, револвери, предизвика много силен интерес сред кърджалийци.

DNA_02Фактите за историческите събития и личностите са проследени чрез специални фотодокументални табла.
Представени са и репродукции от албума „Здраствуйте, братушки !” / 1978 г. / на художниците Борис и Карелия Кочеви.
Сред посетитетелите на изложбата бяха не само по–възрастни кърджалийци, бивши и действащи военни, запасни офицери и резервисти, но и много млади хора с изявен интерес към историята, пише kardjali.bg.

DNA_03„Пътя към свободата е готовност на хората от Април 1876 г. , на поборниците за национално освобождение и строителите на съвременна България да видят осъществена идеята за свободна и независима държава. Днес ние трябва да имаме отговорността и историческата памет за събитията, които не са толкова отдавна, а само два човешки живота по 70 г. , за да предаваме на своите деца знания за тези събития и учим младите хора на патриотизъм”, сподели Даниела Коджаманова, директор на РИМ Кърджали, един от инициаторите за гостуването на музея от Панагюрище.

Изложбата се осъществява с подкрепата на областния управител Илия Илиев, 4-ти Артилерийски полк Асеновград, фирма „Евростил” и СОУ ”Отец Паисий”, обясни Николай Ръжев, главен експерт във Военен клуб Кърджали.

Откритата изложба под надслов „Пътят към свободата” ще остане във Военния клуб до четвъртък тази седмица.
kardjali.bg

DNA_01