Олимпийците по немски език от Езиковата в Кърджали отново с призови места

Месец преди приключване на трудната и изпълнена с много предизвикателства учебна година не спират добрите новини за успехите на учениците, изучаващи немски език в Езикова гимназия „Христо Ботев“ град Кърджали. След новините за успеха на 42та дипломанти с немски езикови дипломи и тази за активното участие на немскоезичните ботевци в националното състезание на КЛЕТ, днес всички в училището се зарадваха и на следващата вест за успешно класиране на възпитаници на училището на призови места в национален мащаб.

След обявяване на резултатите от проведения през месец май Национален кръг на олимпиадата по немски език на МОН, на който Езиковата гимназия бе домакин, стана ясно, че абитуриентката Стела Ненкова е извоювала призово място с втори резултат и получава оценка Отличен 5,75. Това е закономерен успех за нея след като тя пет години участва традиционно в тази олимпиада и други състезания по немски език и винаги достига до национално ниво. Затова неслучайно тя преди месец получи и престижна стипендия на Немската служба за академичен обмен, която ѝ осигурява средства за целия период на следване в Германия. Ако пък реши да следва в България, получената от нея оценка от олимпиадата по немски език ѝ осигурява място в специалност „Германистика“ на Софийския университет. Каквото и да е нейното решение всички ние сме убедени, че Стела ще продължава да защитава не само своя авторитет, но и този на Езиковата гимназия.

В същата надпревара Борислав Енчев от 11 клас се класира на трето място и това също е пореден и закономерен успех за него. Той участва мотивирано и всеотдайно в много и разнообразни състезания и инициативи и винаги се нарежда сред най-добрите. Борислав е сред избраните осем единадесетокласници за пълна обменна стипендиантска програма Internationales Preisträgerprogramm на немската служба за педагогически обмен. Участието му в олимпиадата по гражданско образование също го отведе до национален кръг и премервайки сили с по-големи ученици от 12 клас той отново се нареди в челната тройка на участниците от цялата страна. С тези свои класирания Борислав ще получи стипендия от програмата на МОН за закрила на деца с изявени дарби. Гордост за Езикова гимназия „Христо Ботев“ и клуба по дебати на немски език е и неговото класиране сред най-добрите в страната в състезанието „Младежта дебатира на немски език“. Тази седмица той ще участва в националния финал и ще се бори за място на Международните финали в Прага, Чехия. Стискаме му палци и му желаем много бъдещи успехи.

Другите две участнички в националния кръг на олимпиадата по немски език – Лара Нури от 8 клас и Нарин Мехмед от 11 клас също представиха отлично не само себе си, но и област Кърджали и защитиха достойно славата и името на своето училище, премервайки сили със свои връстници от елитни езикови гимназии в страната.

Източник ->