Голямото семейство на притежателите на Немски езикови дипломи се увеличи с 42 зрелостници

През месец ноември се проведоха ежегодните изпити за дванадесетокласниците от немските паралелки на ЕГ „Христо Ботев” – Кърджали, обучаващи се по програма за придобиване на Немска езикова диплома (DSD) на Културното министерство на Република Германия. През месец март гимназията получи радостната новина, че всички 42 ученици са положили успешно изпита, което им отваря вратите на най-престижните висши учебни заведения в немскоговорящите страни. Отличните постижения ни изпълват с гордост, удовлетворение от свършената работа, вяра в тяхната бъдеща успешна реализация и конкурентоспособност. В началото на своя професионален път, устремени към бъдещето с мечти и надежди, те знаят, че владеенето на чужд език им предоставя многобройни възможности. ЕГ „Христо Ботев” многократно е доказала, че има установени традиции в изучаването на немски език и винаги се радва на високи постижения в тази област. Защо обаче подготовката за писмения и устен DSD – изпит тази учебна година го прави по-специален?

Животът на всеки от нас се промени чувствително през последните месеци, отделни аспекти на ежедневието, както и цялостната ни емоционална и психологическа нагласа. Обърнахме взор навътре в себе си, размишлявахме върху приоритетите си, променихме се, израснахме …

Образованието винаги е било значимо и важно за българина и там се наложиха гъвкави решения като отговор на създалата се ситуация – преминаване към дистанционно обучение. Именно в тези условия, редувайки се онлайн и присъствени занятия, учениците от немските паралелки ЕГ „Христо Ботев”, обучавайки се по програма за придобиване на Немска езикова диплома, продължиха своята подготовка. Мобилизирайки всичките си усилия, адаптирайки се бързо към новото положение, ученици и учители обединиха желание, труд и амбиция да постигнат целите си. Отличните резултати показват, че когато и двете страни гледат в една посока, когато са уверени, всеотдайни, постоянни и последователни, то тогава и успехът е гарантиран. И не е случайно, че за добрата екипна работа и високите постижения, училището получи специални поздравления от г-н Бухолц, консултант и координатор за немски език за България и г-н Щендер – областен координатор по немски език. Те изказаха задоволство от постигнатите резултати, които според тях нареждат гимназията в ранглистата на най-добрите училища в света, обучаващи ученици по програмата за Немска езикова диплома.

ЕГ „Христо Ботев” за пореден път доказа, че е институция-образец за качествено образование и професионализъм, отлична школа за младите хора, които тепърва ще търсят своята бъдеща професионална реализация.

Пожелаваме на възпитаниците ѝ нови успехи и нека винаги успяват, носейки ботевския дух в сърцето си!

Източник ->