Хора с добри сърца ремонтираха основно къщата на нуждаещо се семейство в Светулка

Гюнер ШЮКРИ

Хора с добри сърца се обединиха и без колебание подадоха ръка, за да ремонтират основно къщата на 76-годишната Фирдес Ахмед от махала „Деремахала“ към ардинското село Светулка. Идеята те да имат нов покрив над главите си е на кметицата на родопското село Фериха Хайри. „Много съм щастлива, че благодарение на общите усилия и труда на дарители, община Ардино, фирми, местни майстори и добри хора успяхме да помогнем на едно нуждаещо се семейство да живее нормално и в по-добри условия. Само за два месеца една стара къща се превърна от развалина в прекрасен дом. Добротата у хората все още съществува. Ако имаме добра воля, любов, чувство на единство, всичко се постига. А всички заедно сме една сила и може да направим чудеса!“, сподели Фериха Хайри.

Преди

Тя разказа, че семейството живее от години при тежки условия. Възрастната жена е вдовица и живее заедно с дъщеря си Фатме и внукът й Махсун. Получава минимална пенсия. Строителните дейности на къщата, която е изградена преди 35 години, са започнали в началото на месец декември 2020 г. Основно е ремонтирана покривната конструкция. Направена е нова външна мазилка. Измазани са комините. Боядисани са фасадите. Извършен и е вътрешен ремонт – боядисани са стени и тавани. Изграден е санитарен възел. Обновена е кухнята и банята.

Благодарение на ел. техника от ЕВН Шенол Дикмов изцяло е подновена електрическата инсталация в къщата.

Сега

От свое име и от името на Фирдес Ахмед, кметицата на Светулка Фериха Хайри благодари на хората, които са помогнали всичко това да се случи – Община Ардино, в лицето на кмета инж. Изет Шабан, на Общинския съвет, фирмите „Паша строй“ ЕООД – Бял извор, „ЕМСИ-Г“ ЕООД-Ардино, „Чичек“ ЕООД-Ардино, ЕТ „Шинаси“-Ардино, „Панорама 2000“ ООД-Ардино. Тя изказва специалните си благодарности и към местното население, на всички изселници от Турция, гурбетчиите от Светулка, които работя в Германия, Холандия, Белгия, както и към майсторите Айхан Халибрям, Сезай Реджеб и Гюрсел Реджеб, които са работили денем и нощем от сърце.

Източник ->