Пореден камп за превенция срещу зависимости „Бъди НЕзависим“

От 23 до 25.  Октомври в комплекса „Белите брези“ се  проведе тридневен камп на тема „Бъди Независим“ .Той е организиран от Сдружени „Омега“ и се финансира   по Националната програма за изпълнение на Младежки дейности   по чл.10А от Закона за хазарта.

В рамките на дейността се  сформираха информационни ателиета, в които 24 младежи работеха в насока     превенцията от зависимости-наркотици, тютюнопушене, алкохол, интернет, видео игри и др. Темите свързани с техниките за справяне с пороците на XXI век  бяха представени  от   психолог с опит в превенцията на зависимостите сред младите хора. По време на откровения разговор се коментираха причините поради които младите посягат към забранените  опиати като най-често това се случва поради проблеми в семейството или  провокирани от приятелската среда.

През втория ден от обучението младежите търсеха  алтернатива на зависимостите като се насочиха предимно към спорта и здравословния начин на живот,особено в обстановката на Ковид 19. Участниците се включиха в  спортен пешеходен  поход, играха игри на открито като футбол, фризби и щафетни игри.Това създадоха отлична атмосфера между младите хора,  които намериха нови приятели и  общуваха пълноценно  помежду си.

Кулминацията на обучението   бе   филма „Доза щастие“,одобрен от МОН и разказващ  истинската житейска  история на една наркозависима.

Третият ден бе посветен на равносметката.Младежите споделиха,че   неформалната обстановка,   инетерактивните игри и  спортните занимания са  били интересни и ефективни,а получените сертификати за участие ги мотивират да   бъдат още по-отговорни към темата

От сдружение „Омега“  информират,че предстои заключителна конференция  на която ще бъдат представени резултатите от цялостното изпълнение на проекта „Бъди НЕзависм“.