Камп под надслов „Бъди Независим“ за младите от област Кърджали

 

 

В началото на месец октомври 24 младежи на възраст между 15 и 19 г. участваха в камп „Бъди НЕзависим“, който се проведе в района на Белите брези. Дейността се реализира в рамките на едноименния проект, финансиран по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по Закона за Хазарта за 2020 година.

Програмата на обу

чението следваше  успешния модел на съчетаване на практика и теория.

В първи ден на кампа бяха създадени  информационни ателиета за превенция, в които младежите работеха по темите наркотици, тютюнопушене, алкохол, интернет и видео игри.  Бе  представена презентацията „Воля за НЕзависим живот- зависи от мен“, която предизвика и дискусии защо има зависими и какви са техниките за справяне с пороците на XXI век. Откритият  дебат   за физическото и психическото здраве  търсеше отговори  как да се реагира на оковите на зависимостите. Младежите достигнаха до извода, че превенцията насочена към младите хора е една сигурна инвестиция  в борбата срещу това, което дебне младите хора. Участниците имаха възможност да чуят интервю и историята на една наркозависима.

Вторият ден бе подчинен на воденето на здравословен начин на живот като  алтернатива на зависимостите. Бе  проведен спортен пешеходен поход  и спортни занимания, които стимулираха работата в екип и  пълноценното общуване.

Третият ден бе определен за оценка на дейността  като  всички участници получиха сертификати за участие.

Целта на кампа бе да се запознаят  младите с големите капани на зависимостите, разпознаването на рисково поведение и модерните техники за справяне като се стимулират   “посланици” на идеята за здравословен начин на живот.

В края на месец октомври предстои още един камп “Бъди НЕзависим“ като   дейността отново ще бъде  подчинен на идеята за изграждане и възпитаване на социално отговорно поведение сред младите.

 

Кампът бе съобразен с изискванията и разпорежданията на МЗ към конкретния момент и във връзка с епидемиологичната обстановка причинена от COVID-19.