Мюзикълът „Аршин мал алан” отново на кърджалийска сцена на 15 октомври

Спектакълът „Аршин мал алан” от азербайджанския композитор Узеир Хаджибейли ще бъде представен на кърджалийска сцена от музикалния състав „Кадрие Лятифова” на Театрално-музикален център – Кърджали. Постановката е на Хафъз Гулиев, главен режисьор на Държавната академична опера и балет на Азербайджан. Гостът е поставял класическата пиеса в Турция, Китай, Русия, Беларус и в други държави. В кърджалийския театър е десетото, юбилейно представление, но поради противоепидемичните мерки срещу ковид-19, а и заради усложнената обстановка в Азербайджан, г-н Гулиев няма да може да присъства на премиерата.

„Неслучайно в юбилейната година се обърнахме към това заглавие, то е играно от кърджалийски актьори с голям успех в сезон 1963-1964 г. Отличено е с първа награда на Втория национален преглед на театрите, организиран от Комитета за изкуство и култура и Съюза на артистите в България. Специална награда журито присъжда на певицата Улвие Ахмедова, в ролята на Гюлчехре“, разказа директорът на ТМЦ-Кърджали Гълъб Бочуков. „Благодарни сме на Н. Пр. Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България, на Международната фондация за турска култура и наследство с председател Гюнай Ефендиева със седалище в гр. Баку и на Министерството на културата на Азербайджан, с чиято подкрепа и съдействие се осъществи този проект”, допълни той.

Пиесата е любовна комедия, разказана с много музика, песни и танци, като приключва с четири сватби и щастлив край. Сценографията е на Томиана Томова-Начева, а хореографията – на Гинка Кирчева. Записът на музиката е в изпълнение на оркестъра на Държавната академична опера и балет на Азербайджан и е предоставен безвъзмездно на театъра в Кърджали. Премиерата на „Аршин мал алан” ще се състои на 15 октомври от 19 ч. в залата на ТМЦ-Кърджали. Спектакълът се играе на турски език. Следващото му представяне на сцената на кърджалийския театър ще бъде на 22 октомври.

Източник ->