Кърджалийският театър участва в дигиталната дейност на Европейската театрална конвенция

Докато сезонът продължава със затворени театри, се разработват стратегии за възстановяване на нормалността и достъпа до обществения живот, съобщава Европейската театрална конвенция в месечния си бюлетин. „Не знаем колко време ще продължи, нито какво ще означава в бъдеще това, но оставаме свързани с публиката си онлайн чрез огромен набор от дигитални артистични предложения. Продължаваме и важната връзка между колеги и партньори от международната театрална общност”, казва Хайди Уайли, изпълнителен директор на Eвропейската театрална конвенция (ЕТС). Цялата дейност на ЕТС до края на сезона – Международната театрална конференция, Фестивалът за млада Европа и Европейската театрална академия, се трансформира в дигитални формати.

Наши млади колеги ще се включат в работата на годишната Европейска академия за театър, която ще се проведе от 2 до 6 юли, съобщи Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център – Кърджали. Шестото издание на Академията ще се проведе за първи път онлайн, за да се намалят до минимум рисковете за участниците и лекторите. По този начин ще се гарантира и участието на театрални дейци от цяла Европа въпреки настоящите ограничения в пътуванията. Академията ще предложи четири дни майсторски класове и работа по собствени проекти с ментори, водещи професионалисти от европейската театрална сцена, допълни той.

Подготвяме и участието си в Международната театрална конференция на ЕТС, която също ще се проведе за първи път онлайн от 10 до 12 юни, съобщи Бочуков. Темата тази година е „Свързване при ограниченията” – „Отваряне на европейските театри след извънредното положение”. Макар че е невъзможно да се знае как точно ще бъде посткоронавирусният свят за театрите, предстоящата конференция ще има за цел да даде на членовете си инструментите, за да могат да отговорят на ситуацията. „Какъв свят можем да очакваме след коронавирусната криза? Как театрите могат да оформят възможно най-доброто бъдеще за себе си?” са въпросите, на които ще се търсим отговор, каза директорът на ТМЦ-Кърджали.

ТМЦ-прес

Източник ->