Проектът „Информиран и активен“ обучава млади лидери на гражданство

През месец октомври се проведоха 3 обучения на тема „Млади лидери“.Дейността е чат от иновативен проект „Информиран и активен“ на Сдружени „Нови перспективи за развитие“ по Подпрограма 2 „Национални младежи инициативи и кампании“ на  Министерството на младежта и спорта

В  трите занимания  се включиха  72 ученици, доброволци и представители на ученическите парламенти  от ЕГ „Христо Ботев“, ПГИ „Алеко Константинов“ и СУ „Васил Левски“ в Крумовград.

Обученията имаха  за цел да насърчат у   млади лидери от област Кърджали желанието за   участие и интеграция в обществения живот чрез иницииране на общественозначими и доброволни акции.

По методите на неформалното образование и младежки диалог   дейността     бе рамкирана  в    2 модула: младежка работа и активно гражданство.

В първи модул се създадоха възможности младите хора да оформят визията за   бъдещето си , да бъдат архитекти на собствения си живот като се справят с  проблемите на младия човек в съвременното общество. В дискусиите изпъкнаха  социалното изключване и липсата на   ангажираност сред младежта, които им  пречат  да допринасят  по-активно за положителната промяна в обществото.

Във втория модул   участниците    поставяха основите на активното гражданство и   получиха насоки как самостоятелно да  организират граждански инициативи и доброволчески акции като привлекат съмишленици и потърсят отговорните  институции.Бяха  обсъдени  и инструменти за младежко включване, които предоставят българските институции, като Закона за младежта, Национална програма за младежта и Националната стратегия за младежта (2012 – 2020).

Проектът продължава с подготовката  на „Младежки пешеходен патрул“, свързан с  доброволчески акции  за безопасност на движението по пътищата.