Млади граждани в действие по проект на сдружение „Омега”

В края на месец май в град Ивайловград се проведе обучение под надслов „Млади граждани в действие”. Дейността е част от проектът на сдружение „Омега” „Младежко презареждане 2“, финансиран по програма  Еразъм +, сектор „Младеж”.

Участие взеха 30 младежи на възраст 16-19 години от три образователни институции в град Кърджали.

В рамките на обученото младежите години дискутираха за отговорността на личния избор, свободата на изразяването и последствията от липсата на гражданска активност и инициативи в обществения живот.

Чрез неформални разговори и дебати  младите хора осъзнаха необходимостта  да бъдат пълноценни граждани на европейското общество и как по-лесно да разбират и    влияят на  процесите, които се  случват около тях.

Младите хора работиха и върху изготвянето на “Наръчник на младия гражданин”, който да отразява вижданията на младежите по  темите „България и Европа за младежите”, „Кариерно и образователно ориентиране”, „Структура на институциите в България”.

Лекциите, работата в тематични групи, ролевите игри и игрите за опознаване създадоха  предпоставки за отлична работна атмосфера, в която младежите да изказват свободно своите мисли и виждания за собственото си развитие и  за общността, в която живеят.

Обученото бе съпътствано с културна програма и посещение и беседа в античната вила „Армира”, където младежите се записаха в книгата за коментари, давайки обещание да пазят  безценното културно наследство на България.