Традиционен празничен концерт за Курбан Байрам се проведе в Ардино

Гюнер ШЮКРИ

За поредна година традиционният празничен концерт по повод най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам събра стотици мюсюлмани и християни в центъра на град Ардино. И за пореден път Ардино показа, че става център на толерантността, взаимното уважение на религия и изкуство.

Празничното събитие уважиха областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кметът на общината Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бе и почетният гражданин на Ардино Халид Алиосман Даалъ.

Програмата започна с изпълнения на фолклорна група „Родоп есинтилери“ към Сдружение за турска култура, изкуство и взаимодействие от Момчилград с ръководител Нурай Юсуф. Те обраха овациите на присъстващите с танци от турския фолклор.

В концертната програма се включиха още женската фолклорна група „Родопчанка“ към читалище „Родопска искра“, както и 30-годишният местен музикант Бранислав Петков. Специален гост на празничния концерт бе големият майстор на саз Фахри Нур от момчилградското село Звездел, който изпълни автентични песни от турския и българския фолклор.

С пожелание за много здраве, добруване и благоденствие във всеки дом от името на общината кметът Ресми Мурад поздрави присъстващите мюсюлмани с настъпващия Курбан Байрам. „Установихме тази традиция да бъдем заедно в пред празнични дни. Нека винаги да бъдем заедно, зареди с хубави и приятни моменти, както на мюсюлманските, така и на християнските и национални празници“, заяви в своето приветствие Ресми Мурад.

Събитието бе организирано от община Ардино и местното читалище „Родопска искра“.

Източник ->