Донски казаци на стан в Пчеларово

kazaci-720x470

До края на януари 1878 година руските освободителни войски навлизат в Източните Родопи. Донските казаци от бригадата на генерал Чернозубов напредват и преследват бягащия с разбитата си армия Сюлейман паша. В своя поход руските авангардни части се движат по начертания път Искра – Паничково – Комунига – Черноочене – Кърджали – Момчилград и оттук към Ивайловград и Гюмюрджина.
Като стигат до село Габрово, те се отбиват до село Пчеларово, където са били най-радушно посрещнати. Споменът за тяхното пристигане е запазен и досега от най-възрастните жители на селото. След примирието, сключено на 30 януари същата година в Одрин, е установена демаркационна линия, която напълно съвпада със Сан-Стефанския мирен договор от 3 март. На руските части в Източните Родопи е разпоредено да се установят на определени позиции. Те остават на стан в района на Момчилград /главните сили/ като същевременно се създават бази в Кърджали, Перперек, Пчеларово и други селища по пътищата, водещи за Хасково и Асеновград – Пловдив. В Пчеларово се настаняват донски казашки части. Техният стан е бил в местността Капандажаса, където и сега има изворна вода и голяма естествена ливада, закътана в дъбови гори.
Настъпва времето, когато западните покровители на османската империя правят всичко възможно, за да се отхвърли Сан-Стефанският мирен договор. Руските войски, настанили се в Пчеларово, осигуряват тила на всички други войски, които стоят на границата, определена от мирния договор. Особено важна охраняваща роля те имат в този край по време на организираните банди на англичанина Сенклер, които започват изстъпления срещу мирното население. Известно е, че в село Черна нива /Кара тарла/ е бил настанен първоначално щабът на Сенклер. Землището на това село е съседно на Пчеларовския район. Присъствието на донските казаци в Пчеларово всява страх и респект сред метежниците. Макар че сред тях освен башибозуци е имало редовни турски войници и офицери, те се укрили в дебрите на Родопите при голямото отстъпление. Не са посмели да извършат каквото и да е нападение над българските селища в този район на Източните Родопи.
През лятото на 1878 г. е сключен Берлинският договор. Създават се свободна България и Източна Румелия. Руските части се изтеглят към вътрешността. Последни напускат Родопите частите, които са били на стан в село Пчеларово.

Кирил ПОПГЕОГИЕВ