„Космическите мечти“ на Славейковци

С награждаване приключи днес конкурсът „Космически мечти“, който се проведе на два етапа в СУ „Петко Рачов Славейков“. Неотдавна четвъртокласниците организираха зрелищно състезание по изработване и изстрелване на ракети от хартия в двора на училището.

Днес като втори и последен етап на „Космически мечти“ се проведе награждаването на победителите в различните секции на конкурса. След голяма конкуренция от авторски ученически проекти в различни направления журито, съставено от учителите по физика и астрономия Христо Банев и Росица Тодорова, със затруднение определи победителите. Директорът Милко Багдасаров без затруднение, а с искрено удоволствие, ги награди. В раздел „Презентации“ първото място е присъдено на „Тъмната енергия и съдбата на Вселената“, изработена и представена пред публиката от Елена Стамова и Сиел Шефкетова от 11 „а“ клас. На второ място е класирана презентацията „Тъмната енергия, тъмната материя и съдбата на Вселената“ на изявения Ерай Шакир от 11“б“. Третото място е отново за единадесетокласници – Джан Махмуд и Алекс Геров от 11“а“ с презентацията „Аполо 11“.

В раздел „Табла“ на първо място е класирана Александра Карапеткова, на второ – екипът Айча Исмаил и Реззан Исмаил, а на трето – Мартина Георгиева. И четирите момичета са от 6“а“ клас. Изработените от тях табла бяха закачени по стените, за да могат всички присъстващи да ги видят.

В раздел „Есе“ носителят на първата награда не изненада никого – Йоанна Димитрова от 11“а“ клас, многократен победител в конкурси за есе на български и английски език в различни области. Второто място е за Адвие Салим от 9“г“, а третото – за Стиляна Аврамова от 11“б“ клас.

Изработените от самите ученици макети в раздел „Модели“ предизвикаха изключително голям интерес, тъй като бяха и предварително поставени пред присъстващите в Актовата зала ученици и учители. На първо място заслужено е класиран Викенти Добрев от 6“а“ клас с двата си модела на космически кораби със светлини. На второ място е голямата ракета на Константин Дичев от 4“ж“, а на трето – моделът на Сертач Кадри от 6“б“ клас.

Публиката се потопи в космическия свят на презентациите, есетата, моделите и таблата, видя планетите през погледа на ученици от различни възрасти и макар и за час остана в плен на открития Космос.

През следващата учебна година „Космическите мечти“ на славейковци ще продължат.

Източник ->