Кърджали тържествено чества 3 март

Хиляди кърджалийци се включиха в общоградското тържество по случай 139 години от Освобождението на България. Празникът на 3 март започна с поднасяне на цветя пред Паметника на руския войн в градската градина пред църквата „Св.Георги Победоносец”, след което по централния булевард „България” премина ученическото шествие водено от гвардейците ботевци и духовия оркестър.С минута мълчание присъстващите почетоха саможертвата на хилядите герои. В знак на признателност пред всички, отдали живота си за свободата и обединението на родината.На Паметника на освободителите в Градската градина бяха поднесени много венци и цветя от кмета на община Кърджали и Общинския съвет, от държавни и културни институции, патриотични организации и учебни заведения, от политически партии и кандидатите за народни представители.

„Трети март ни дава самочувствие и осмисля през вековете нашата национална идентичност, поддържа нашия дух и ни дава сили да преодоляваме трудностите по пътя, да ги преодоляваме единствено с мисълта и грижата за доброто на нашето общество и на нашите деца”, каза в тържественото си слово и. д. кмет на община Кърджали инж. Катя Митовска.

„Днес, когато честваме героите от Освобождението нека да повярваме, че във всеки от нас има по капчица историческа кръв от тях, която ни задължава да бъдем отговорни днес в нашия собствен живот.Тази капчица кръв трябва да предадем на децата и внуците си, за да сме спокойни, че миналото няма да е само поредица от факти и събития за тях, а истинската и здрава опора, стъпили на която те ще градят бъдещето си – своето и на България! Трети март е символ на една надежда.Този ден има за цел да ни припомни отново кои сме и по какъв път сме стигнали до тук.Трети март е денят на нашата памет, деня в който макар и за кратко, българският национален идеал е изглеждал по-близък, по-реален и постижим.На трети март народът ни се съвзема от пепелта на историята и възкръсва като нация. Българското летоброене започва отново. И тук е нашата висока морална отговорност към саможертвата на загиналите и към паметта на предците ни, които ни задължават да пазим отпосегателства завещания от Апостола идеал за чисто и свято отечество. А то най-напред започва в сърцата ни! Честит национален празник на всички.Да живее България !”, бе посочено още в тържественото слово по случай 3 март.

Официални гости на празника бяха областният управител Начо Ковачев, председателят на ОбС Раиф Мустафа, зам.-кметовете на община Кърджали Мюмюн Али и Веселина Тихомирова, секретарят на община Кърджали Сезгин Бекир, директорът на ОД на МВР ст. комисар Венцислав Момчилов, енорийският свещеник проф. д-р Петър Гарена и бившият главен мюфтия на мюсюлманите в България Фикри Сали, Расим Муса, омбудсман на община Кърджали.

Празничната програма завърши с концерт на съставите при Общински център за култура и младежки дейности.Любими възрожденски песни изпълниха солистите на музикалния театър, участваха също народният оркестър и танцьорите от Фолклорния ансамбъл.

Kardjali.bg

Източник ->