Авторска задача на Вълчо Милчев е публикувана в САЩ

Авторска задача на учителя по математика Вълчо Милчев е публикувана в новия брой на американското списание School Science and Mathematics. Тя е под номер 5435. Читателите на списанието от цял свят са призовани да изпращат в редакцията решенията си в срок до 15 април 2017 година. Авторите на нови задачи в този брой са от САЩ, Испания, Румъния и България.

Задачата може да се види на адрес http://ssma.org/publications/. Преводът на английски език извърши Мария Петкова, бивша ученичка на СУ „Петко Рачов Славейков”, отличена със стипендия „Кърджали” през 2010 година.

School Science and Mathematics е предназначено главно за учители международно списание, което се издава в осем броя годишно от Централната асоциация на учителите по науки и математика в САЩ. Асоциацията и нейното издание започват своето съществуване преди повече от сто години – през 1901.

Задачният раздел на това утвърдено математическо списание е организиран според възприетия в света модел: Когато някой математик докаже нова формула или ново математическо свойство, той може да изпрати в редакцията своя резултат под формата на нова задача за публикуване. Изискването към авторите е новата задача да е с решение. Редакцията одобрява някои от предложенията и ги публикува.

Това е втората публикация в чужбина на учителя за тази учебна година. През есента в Канада бе отпечатана авторска задача на Вълчо Милчев и неговата ученичка от 11 клас Цветелина Карамфилова. Общо досега Милчев и неговите ученици от Средно училище „Петко Рачов Славейков” имат над 20 публикации в специализирани математически издания в България, Испания, Канада, Русия и САЩ.

Източник ->