Флорент Ставилеци хвана богоявленския кръст във Водното огледало в Кърджали

DSC_0424_-720x691

19-годишният Флорент Ставилеци хвана богоявленския кръст днес в Кърджали.

Отец Петър и кметът Хасан Азис подкараха АТВ-а, с които поведоха шествието за Йордановден по улица „Екзарх Йосиф“. Заради нестандартното литийно шествие движението бе Йордановден в Кърджалиотцепено по улицата от полицаи, както и кръстовището с „Булаир“. Кола на полицията водеше колоната. Йордановден в КърджалиСвещеникът и градоначалникът бяха следвани от момчета от „Крос клуб“ в Кърджали, яхнали кросови мотоцикети. Зад тях вървяха млади хора и деца, понесли хоругви. Най-отпред на АТВ-о отец Петър бе сложил икона, обкичена с венец, носеше кръст в ръце. Хората се спираха с любопитство и проследиха движението на колоната, а някои от тях снимаха с телефони шествието. На няколко пъти, отец Петър се наложи да слезе от тротоара, а в района на павилиона за бързо хранене зад Йордановден в Кърджалисградата на общината, купи топли закуски. Преди да тръгне шествието, отец Петър кръсти две деца в църквата „Свети Георги“, едното от тях на четири месеца.

59 мъже се хвърлиха в ледените води на Водното огледало, за да хванат богоявленския кръст, хвърлен от свещеникът, след като кръсти двете дечица и във водите на огледалото. На всеки смелчаг духовникът даде по 20 лева, а кметът Хасан Азис осигури по 100 лева за семейството на двете кръстени деца и на хваналия кръста.

Градоначалникът Хасан Азис не за пръв път кара АТВ. Той вече е показал такива умения при състезанията по ендуро в Кърджали.

Снимки: Радка ПЕТКОВА