3D фигурите на Боби и Кели ще ни помагат да пресичаме безопасно в Кърджали

Bobi-iKeli-13_09_2015Нова за страната ни позитивна кампания под надслов „Пресичай безопасно с Боби и Кели” предстои да стартира в Кърджали тази неделя. Идеята е на кмета инж. Хасан Азис и се реализира с подкрепата на „Дженерали“ България и „ Дъ пойнт Интернешънъл“ ООД.
Това е един проект за безопасно шофиране, за спасяване на детските животи, на хората по пешеходните пътеки, а със стартирането на кампанията в навечерието на първия учебен ден, 15 септември, дава възможност Община Кърджали да обърне поглед към един от най-наболелите проблеми в България – войната по пътищата.
„Пресичай безопасно с Боби и Кели” е и израз на стремежа към засилване на превенцията за намаляване на пътно- транспортните произшествия, броя на загиналите и пострадалите и повишаване на отговорността на пътя в областта, коментира градоначалникът.
Новите приятели на децата в Кърджали – Боби и Кели всъщност са 3Д фигури с размер и визия на младежи, които ще бъдат монтирани на тротоарите, непосредствено до 4 ключови пешеходни пътеки в града. Практиката, действаща в редица европейски държави, показва по-отговорно и внимателно поведение от страна на шофьорите, наближавайки зебра, обезопасена по този напълно непознат за България начин.
Боби и Кели, от своя страна са имена, дадени от проектанта и изпълнител на инициативата и не могат да бъдат модифицирани в български вариант.
Четирите ключови места вече са определени и те се намират до пешеходните пътеки в района на СОУ „П. Р.Славейков” в кв. „Възрожденци”, до ГПЧЕ „Христо Ботев”, СОУ „Йордан Йовков” и пешеходната пътека свързваща Градската градина и новият парк „Арпезос- Север”.
Откриването на обезопасените по нов начин пешеходни пътеки в града ще бъде доминанта през целия ден, посветен на пътната безопасност в Кърджали. Жителите и гостите на града ще могат да вземат участие и в редица мероприятия, посветени на каузата за безопасни улици. Сред тях ще бъдат обучения и демонстрации на БЧК, обиколки на града с известни български автопилоти, детски игри и забавления.
В „ Пресичай безопасно с Боби и Кели“ се включва и БГ Радио с подкрепата си в каузата за безопасни улици. Симеон Колев и обичаните БГ изпълнители Теди Кацарова, Мариана Попова и Дичо ще боядисат една от пешеходните пътеки в Кърджали. В кампанията ще се включат още Яна Каменова от „Гласът на България“, Веселин Плачков – изиграл Левски във филма „Дякон Левски”, Веселин Веселинов – двукратен световен вицешампион и майстор на спорта по muay thai, рали шампионите Димитър Илиев и Пламен Стайков.
С идеята нововъведението за сигнализация на пешеходни пътеки да намери приложение в цялата страна, са поканени представители на всички общини в България, Министерски съвет, Народно събрание, неправителствени организации, свързани с пътната безопасност. Институциите в Кърджали са обединени в тази кауза.
„Пресичай безопасно с Боби и Кели“ стартира в 11:00 ч. на 13 септември, неделя на пешеходната пътека между градската градина и парк „Арпезос-Север”.
„Нека да обърнем поглед към сигурността и безопасността на пътя. Желанието ми като гражданин , и като родител, е да бъдат взети всички възможни превантивни мерки за осигуряване на безопасни улици за децата ни. За гарантиране на живот на бъдещето ни. В този труден път имаме значителен брой приятели и партньори, както от изпълнителната и местната власт, така и от неправителствения сектор. Обединението на вътрешно значими организации обаче вече не е достатъчно. Нужни са ни силни съюзници не само в рамките на страната”, сподели инж. Хасан Азис.

Kardjali.bg