Кметове от област Кърджали настояват за диалог с институциите

kmetove-izori-2015На пресконференция кметове на седемте общини в област Кърджали изразиха притесненията си от нормалното организиране на вота на 25 октомври, както и за последствията от него. Заради създадения правен абсурд по казуса за образуване на кметства в села с над 100 жители по постоянен адрес, градоначалниците излязоха с обща позиция. Според тях, ако не се вземе предвид изискването на чл. 16, т. 2 от ЗАТУРБ- възможност за изпълнение на предоставени от общината функции, кметствата не биха функционирали пълноценно и кметовете не биха могли за изпълнят правомощията и задълженията си към гражданите. Бе подчертано, че Изборният кодекс е в противоречие със Закона за административното и териториалното устройство на страната /ЗТУРБ/, както и със Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/.

„Нарушават се и принципите на местното самоуправление, тъй като нови кметства се създават само с решения на местните парламенти”, коментираха кметовете. Според тях с новия Избирателен кодекс се прави ново териториално деление. Градоначалниците изразиха опасенията си, че на повечето места, където трябва да се обособят нови кметства няма необходимата инфраструктура – ток, телефони и подходящи сгради, където да се проведе вота и в които впоследствие да се настанят бъдещите управленци. Бе обявено, че за новосъздадените 142 кметства ще са необходими 7 млн.лв. Досега в областта те са 241. В открито писмо, адресирано до ЦИК, председателя на НС, министъра на МРРБ, до вицепремиера по европейските фондове и икономическа политика и до областния управител на Кърджали, се акцентира на няколко важни въпроса. Първият е за това трябва ли да се прави избор за кмет на кметство при наличие на 5-10 души, реално живеещи в дадено населено място. Като примери са посочени с. Сладкодум, Крумовградско, където има само 2 жители, с. Шипок, Кирковско – 6, с. Яребица -7.

Възниква и проблемът, че много села не отговарят на условието за минимум 20 избиратели за образуване на СИК. „Вместо досегашните 48 кметства, след 25 октомври в община Кърджали ще имаме още 46. В тези населени места няма сгради на общината или на държавата, които да бъдат преустроени в кметства. Решението е, или да изградим нови сгради, или да закараме фургони”, коментира кметът на Кърджали инж. Хасан Азис. Кметовете от област Кърджали настояват институциите да дадат по – голяма яснота как да се преодолеят тези противоречия, за да бъдат организирани и протекат нормално предстоящите избори. Общинските кметове декларират, че са готови на диалог за намиране на изход от създалата се ситуация.

Kardjali.bg