Госпожа Библиотека и децата на „Славейков“ четат книги и тази година

За първолаците на „Славейков“ учебната година започна с приказка. След успешния проект „Книга до всеки“, реализиран от Регионална библиотека „Никола Вапцаров“ и училището за шампиони, културно-просветните мероприятия продължават. За добре дошли в училище най-малките славейковци чуха българската народна приказка „Най-скъпоценният плод“, прочетена от Госпожа Библиотека. Малчуганите разбраха, кои приказки са народни, и кои – написани от автори.

„Не мога да скрия радостта си от факта, че учениците от първите класове знаят какво се съхранява в библиотеките. С въодушевление споделиха, че вкъщи им четат приказки, но очакват с нетърпение мига, в който те ще започнат да четат на своите по-малки братчета и сестрички. Те знаят, че най-ценният плод е знанието, знаят също, че с труд и постоянство ще сбъднат мечтите си. Всеки от тях сподели каква професия си е избрал и аргументирано обясни защо точно нея“, разказва дамата с кодово название „Госпожа Библиотека“ – Маргарита Павлова, дългогодишен библиотекар в Регионална библиотека и приятел на децата.

Госпожа Библиотека посети и най-големите ученици от начален етап на обучение – четвъртокласниците. Срещите са във връзка с 93-тата годишнината от рождението на Йордан Радичков и 102-рата годишнина от рождението на Джани Родари – разказвачът на приказки по телефона. Учениците споделят мнения какви образи са изградили в своето въображение, четейки книгите „Ние, врабчетата“ и „Малки жабешки истории“. Най-вкусната част от срещата бе прочитът на приказката „Знаменитият валеж в Пьомбино“ от книгата „Приказки по телефона“. За да разберете колко са били вкусни срещите, се налага да прочетете приказката, с усмивка споделя Госпожа Библиотека и склони да кажа, че когато валят бонбони от небето, усмивките на децата са задължителни, а четенето – удоволствие.

Дългогодишното сътрудничество между РБ „Никола Й. Вапцаров“ и СУ „Петко Р. Славейков“ е традиция. Организираните посещения в библиотеката продължават, а тематичните разговори са съобразени с учебната програма и бележити исторически дати и годишнини на наши и чужди автори.

Източник ->