Камерният концерт „Пътят към Орфей” препълни Дома на културата

Камерният концерт „Пътят към Орфей” препълни Дома на културата. Солистите Варта-Естер Касарян-пиано и Людмила Павлова-мецосопрано изправиха на крака публиката и получиха бурни аплодисменти за изпълненията си.

Съвместният проект на младите изпълнителки е подпомогнат от Националния фонд „Култура”, Ротари клуб Кърджали и Дом на културата Кърджали. Концертът им в Столицата на Източните Родопи е част от програмата за дните на Кърджали. Осъществява се с подкрепата на Община Кърджали. Сред публиката на концерта бе и кметът на Кърджали инж.д-р Хасан Азис.

В програмата на концерта бяха включени творби от К.Глук; В.А.Моцарт; Фр.Шопен; Р.Шуман; А.Понкиели; Ж.Бизе; С.Рахманинов и С.Прокофиев.

Варта-Естер Каспарян е родена през 1999 г.в гр.Варна.Свири на пиано от шестгодишна. Учи в Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров” и НБУ. Носител е на втора награда в категория клавирно дуо на Тринадесетия международен детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб”2012 г. На международния музикален конкурс „Звукът на времето”-Велико Търново 2021 г.получава първа награда в категория индивидуални изпълнители.

Людмила Павлова е родена в Кърджали през 1996 г.Тя е магистър по класическо пеене от класа на проф.Свилен Райчев при НМА”Проф.Панчо Владигеров”-София. Окрива я маестра Александрина Милчева, наричана от публиката „българката с кралския глас”. През февруари и март 2022 г.Людмила Павлова,съвместно с Варта-Естер Каспарян и тенорът Ованес Каспарян изнасят концерти в художествената зала „Виваком” в София и Градската художествена галерия „Борис Георгиев”-Варна.

Изпълнителките получиха цветя от Община Кърджали; Общински съвет Кърджали; Ротари клуб Кърджали и Ротари клуб Момчилград.

Kardjali.bg

Източник ->