Откриха бронзов Аполон на Перперикон

Perperikon_001Вчера започна поредното археологическо лято на Перперикон. Експедицията ще продължи близо четири месеца и в нея ще бъдат ангажирани над 90 работници от околните села. Археолозите се надяват до края на сезона да проучат изцяло Акропола на Перперикон. Правителството отпусна 220 000 лева, 180 хиляди от тях ще са за разкопки, а 40 – хиляди за консервационни работи в скалния град.

Perperikon_002Още в първите минути на новите проучвания в езически храм от 2 – 3 ти век беше открита бронзова статуетка на Аполон. Цяла зима статуетката и лежала на четири – пет сантиметра под повърхността на разкопана през миналото лято сграда. Първоначално археолозите са смятали, че това е обществена сграда, експертиза на доц. Здравко Димитров, най-добрия български специалист по римския период е, че това е храм с с правоъгълна конструкция и предверие. Фигурата на Аполон е с височина около десет сантиметра ,изработката е с изключително високо качество. В района на Перперикон са открити други четири бронзови статуетки на антични божества, но това е най-качествената, коментира Николай Овчаров. „ Започваме много добре, надявам се през следващите месеци откритията да продължат” , каза археологът

Учени от България и Монголия започват изследване на петроглифите / рисунки върху камък/ ,оставени от прабългарите по целия им път от Средна Азия до Средиземно море, съобщи още той.Споразумението е постигнато при посещението на президента Плевнелиев в Монголия, проучванията в България започват от Перперикон,където са открити над 30 графити по скалите на древния град.Най-интересно е запазеното изображение на богинята –майка Умай, облечена в богата дреха и с лък в лявата ръка. Според професор Николай Овчаров най-вероятно скалните рисунки са останали не от прабългарите на Аспарух, а на неговия чичо Кубер, който се заселва в кимерийското поле между Драма и Кавала. Преди две години гръцки учени откриха стотици графити в планината Пангей,близо до античния град Филипи. Тя се намира на около 150 километра от Перперикон, твърде вероятно е прабългарски групи или да са населявали древния град, или да са били част от военния му гарнизон, каза професор Овчаров като уточни, че това е само хипотеза.

В България най-много прабългарски графите има в старите столици Плиска и Преслав и край Мадара. Любопитното е, че те са много близки или идентични с графитите в Монголия. „Ще се опитаме да проучим следите на прабългарите по целия им път ”, каза Николай Овчаров. През тази есен в страната ни ще пристегне монголски мецанат, който ще поеме част от финансирането на проучванията.