„Осъзнати и съюзени“ се завърнаха славейковци от Румъния

„Родопея-Балканика“ и „Славейков“ реализират 9-ти общ проект, предстоят още 2 този месец

Седем младежи от 12 клас в Средно училище „Петко Рачов Славейков“ гр.Кърджали се завърнаха от проектна среща по проекта Aware & Allied /Осъзнати и съюзени/, финансиран от европейската програма Erasmus+, която среща се проведе в румънското градче Ватра Дорней в прекрасните релефи на Карпатите и загадъчната Трансилвания.

Това е деветият международен проект на сдружение „Родопея-Балканика“, който се осъществява с ученици на СУ „П. Р. Славейков“. Партньори на водещата румънска организация Pro Civis Dorna освен кърджалийци са младежки сдружения от Испания, Италия, Португалия и Гърция.

Общо 48 младежи приюти гостоприемната проектна база във Ватра Дорней, където участниците имат възможност да осъществяват интерактивно обучение, работа в екипи и развитие на своите възможности. Темата на проекта е свързана с осъзнаването на проблема за социалното изключване и търсене на начини за справяне с предразсъдъците, борба с дискриминацията, повишаването на разбирането за значимостта на различния, нестандартния, изключения, така че тези хора да бъдат интегрирани в обществото.

Разнообразната палитра от участници спомогна по естествен начин за разгръщане на темата на проекта. Всяка задача бе екипна работа, преминаваща през игра, актьорски задачи, музикални изпълнения, решаване на казуси, симулация на общински съвет и защита на проектни идеи. Повечето модули постигнаха целта си да накарат младежите да се замислят, да променят себе си и да бъдат посланици на доброто в общността си, в която се връщат след приключване на проекта. Да си зададат въпроси, които никога не са им хрумвали и да потърсят отговорите дълбоко в себе си, за да осъзнаят собствената си значимост и важността на всеки един човек независимо от факторите, които го определят.

Бъдещите абитуриенти Деница, Ана-Мария, Мариела, Веселина, Николай, Мерт и Гюкан излязоха от зоната си на комфорт, но пък показаха изключителни познания, умения в общуването на английски език, точност и гъвкавост при изпълнението на програмата. Българската група се отличи със своята последователност, надеждност и креативност. В импровизираната Оскар гала вечер оформените на случаен принцип отбори представиха своите вдъхновяващи видеа, а екипът на Ана-Мария и Николай завоюва три „Оскара“-а – за най-добър филм, най-добър режисьор и най-креативна идея.

Всички продукти от младежката среща по проекта Aware & Allied може да бъдат намерени в официалната фейсбук страница https://www.facebook.com/awareandallied/ .

Хубавото е , че участниците създадоха безценни контакти, които ще поддържат много дълго, обещаха си да продължат да се виждат по проекти и да съдействат активно за предаване на посланията от проектните дейности на възможно повече хора.

Кърджалийските дванадесетокласници откриха ползата от участие в такъв тип проекти и скоро ще се включат в други младежки дейности, но вече самостоятелно, без ръководител.

Източник ->