Десето  участие на славейковци    в международен проект по програма „Еразъм плюс – Младежки обмен“

„Осъзнати и съюзени“ /Aware & Allied/ е новият проект на сдружение „Родопея – Балканика“ с екип ученици и учители от СУ „Петко Рачов Славейков“. Това е десетият съвместен проект за младежки обмен, който дава възможност на ученици от училището за шампиони да представят България в иновативни проектни дейности. От 2016 година досега проектите се осъществяват в сътрудничество със сдружение „Родопея- Балканика“, Кърджали. След проектите в Германия, Австрия, Испания, Босна и Херцеговина, настоящият международен обмен се организира от румънската неправителствена организация ‘’Pro Civis Dorna’’ с партньори от България, Гърция, Италия, Испания и Португалия. Проектната среща ще бъде в продължение на 9 дни в румънското планинско селище Ватра Дорней и всяка страна ще бъде представена със 7 участници и един групов отговорник.

Европейски изследвания и данни подчертават факта, че социалното изключване е един от най-актуалните проблеми за младите хора. Това проучване съответства на общата цел на програма Еразъм плюс – да насърчава ценностите на ЕС за включване, солидарност и недискриминация, които са приоритети в Европейската стратегия за младежта 2019-2027.

Общата цел на проекта „Осъзнати и съюзени“ е да: стимулира социалното включване, развие социалните умения, повиши нивото на осъзнаване на дефицитните ситуации в общността, мотивира гражданско участие и инициативи на младите хора, за да бъдат овластени, активни и добре интегрирани граждани.

Конкретните цели са да се : развият социални компетенции, насърчи солидарността и справедливото гражданско поведение, ​​повиши нивото на информираност и самооценка на младежи с по-малки възможности за изява и допринесе за тяхната интеграция и социална ангажираност. Проектът стимулира критичното мислене и мотивира участниците да се включат в повишаване осведомеността на общността относно приобщаването им чрез информационни инструменти.

Групата от СУ „П. Р. Славейков“ ще бъде полезна с опита от проектни дейности за стартиране на социален проект. В резултат на проекта младите хора ще осъзнаят проблемите, които срещат техните връстници и разберат, че може да са реализират и интегрират в общността чрез собствени действия и воля. Проектът ще ги вдъхнови, да се включват с творчески идеи, дейности и структури на влияние, за да бъдат полезни и изразяват своите нужди и граждански позиции.

По време на мобилността в Румъния ще се използат методите на неформалното образование – работа в екип, групови дискусии, дебати, анализи, образователни и самостоятелни игри за осведоменост; прилагане на театрални и драматични методи чрез инструменти за генериране, изразяване на идеи и междукултурно обучение. Чрез разпространение на проектни материали – видеоклипове, брошури, статии, страници в социалните медии и други, ще се стимулира справедливото и проактивно поведение с нови действия и проекти, които ще решават текущи проблеми.

Източник ->