Шестият Международен литературен форум „Братство“ събра поети и писатели в Ардино от България и Турция

Гюнер ШЮКРИ

„За нас е чест да проведем поредното издание на Международния литературен форум „Братство“. Ардино се е прославил в България и по света със своите хора на поезията и изкуството. Не са малко ардинските творци на перото, които са просветили своя живот в писането на поезия, като Халид Алиосман Даалъ, Наджи Ферхадов, Фаик Арда, Али Дурмуш, Нихат Алтънок, Саффет Ерен, Алина Семерджиева, Мехмет Чавушоглу, Рамазан Улусой (Муслу), Хълми Хашал и др. Те са гордост за нас, че са от Ардино и са дали нещо на света по отношение на своята мисъл и своето творчество“. Това заяви при откриването на Международния литературен форум „Братство“ кметът на общината инж. Изет Шабан. Той подчерта, че тази значима културна проява е част от програмата на първото издание на „Дните на Ардино 2022“. Съвпадна и със Световния ден на книгата – 9 август.

„От 2019 г. с ръководството на общината и Инициативният комитет решихме „Дните на Ардино“ да се проведат през втората седмица на месец август. Една голяма част от ардинци не живеят на територията на общината, а живеят извън нея. За да може всички ардинци да имат възможността да участват в живота на Ардино, и ние да покажем всичко, което можем да покажем, като ардинци на България и света чрез социалните мрежи“, заяви инж. Изет Шабан. Той уточни, че с новия проект на общината „Ръка за ръка за Ардино“ се надява да се докоснат до всички ардинци, където и да живеят, и да ги провокират да участват в живота на Ардино, откъдето и да са. „През последните 2 години и половина сме в пандемична обстановка поради, която доста много творци не могат да вземат участие в този значим форум. А това ни научи, че ние от дистанция можем да осъществим идеите и целите си, използвайки технологиите“, отбеляза кметът и допълни, че община Ардино винаги е отворена за културни мероприятия. „Ръководството на общината дава всичко от себе си, за да обогатяват културния живот на ардинци“, заключи кметът инж. Изет Шабан.

За пореден път Ардино се превърна в център на духовността и дом на литературата. Шестото издание на Международния литературен форум „Братство“ в Ардино събра писатели от страната и Турция. Представители на това значимо събитие от българска страна бяха Саффет Ерен, Азиз Шакир, Алина Семерджиева. Гостите от Турция бяха писателят-поет и преводач Бюлент Елиток от побратимената община Нилюфер, който е и председател на Асоциацията за литература и изкуство в Бурса, поетесата Халиме Йълдъз, поетите Мехмет Чавушоглу, Рамазан Улусой, Хълми Хашал и писателят Нихат Алтънок. Културната проява бе уважена от председателя на Общинския съвет Сезгин Байрам, областният председател на ДПС Ресми Мурад, председателят на общинската организация на ДПС в Ардино Шахин Байрамов.

В своето приветствие към присъстващите във форума председателят на Асоциацията за литература и изкуство в Бурса Бюлент Елиток заяви, че във всички области на изкуството, най-трудната област е тази на поезията. „Хората трябва да се занимават с изкуство, но хората на изкуството трябва да бъдат изключително трудолюбиви и упорити“ заяви Елиток и цитира думите на великият физик Алберт Айнщайн: „Аз не съм много умен човек! Аз съм много трудолюбив човек!“

Писателският форум бе наситен с литературни дискусии, поетични рецитали, както и с възможност за лично общуване. В приятелска обстановка участниците обсъдиха творчески, художествени въпроси, както и възможности за сътрудничество.

В края на литературния форум всички майстори на словото получиха подаръци от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан.

Източник ->