Кърджали за пръв път домакин на Национална олимпиада по информатика

sou_paisii

В „Отец Паисий” посрещат най-добрите ученици в страната в тази дисциплина

Фирма Глобал нет с управител Лазар Попов ще се грижи за техническото обезпечаване на състезанието

От петък до неделя в Кърджали ще се проведе за пръв път Национална олимпиада по информатика, 31-та поред за страната.Домакин е СОУ „Отец Паисий”.Днес програмата на олимпиадата започва с концерт от 18 часа в Дома на културата, а техническата конференция ще се състои от 19.30 часа в хотел „Арпезос”. Учениците ще работят по групи в събота от 8 до 13 часа и от 14 до 18 часа. В 15 часа е предвидена туристическа обиколка на Кърджали. Вторият състезателен ден е неделя, а награждаването ще се състои в Бизнесинкубатора от 18 часа.
Според регламента на състезанието учениците работят по създаването на компютърни програми за решаване на задачи с алгоритмичен характер. Темите се подготвят от национална комисия, която подбира от предварително предложени оригинални авторски задачи.
Председател на комисия, която ще оценя работата на учениците, е гл. ас. Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН, един от ръководителите на Националния отбор по информатика. Членове са Силвия Кънчева, държавен експерт към Министерството на образованиет, проф. д.м.н. Стоян Капралов, доц. д-р Калина Георгиева, доц. д-р Пламенка Христова, гл.ас. д-р Младен Манев.

В олимпиадата ще участват 104 деца, най-добрите ученици по информатика в страната.Ние сме домакини заради това, че нашите ученици постигат много големи резултати в тази дисциплина, каза директорът на СОУ „Отец Паисий” Златко Атанасов.

Техническото обезпечаване на олимпиадата се извършва от фирма „Глобал нет” с управител Лазар Попов.Фирмата ще помогне и със специалисти по организацията за поддръжката на техниката – компютри със специфични параметри, свързани в мрежа, която трябва да работи безпроблемно. Глобал нет са помагали и друг път на училището. Управителят Лазар Попов бе в основата на организиран конкурс за стипендия на фирмата през миналата година.
За олимпиадата идват членове от националния отбор по информатика.

 

Източник: “Нов Живот”