Кметът на Община Ардино връчи 20 сертификата по новогръцки език

Гюнер ШЮКРИ

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан връчи официално сертификати на 20 служители от общинската администрация, завършили успешно курс по изучаване на новогръцки език. Двумесечното обучение се организира в рамките на проект „Ardino and Didymoteicho connected through past and future” with acronym ARDICO („Ардино и Димотика свързани чрез минало и бъдеще“) с акроним АРДИКО по Договор №В2.6с.16/12.12.2019г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г.

„Изключително ми е приятно да връча на всеки един от вас този документ. Много е важно, човек да знае и да комуникира с езика на съседните си страни. Комшии сме. Езикът е огромно богатство“, заяви инж. Изет Шабан. От свое име и от името на общинското ръководство той изказа искрените си благодарности на преподавателя по гръцки език гл.ас. д-р Галина Брусева от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ за усърдната й работа по време на обучението.

Гл.ас. д-р Галина Брусева сподели своето вълнение и радост от високите резултати на обучаваните служители от общината: „Обучаващите подходиха с желание и мотивираност към изучаването на новогръцкия език, а това е мост за опознаване на културата на „другия“. Доказателство за целенасочената работа и вложеното усърдие в процеса по изучаване на новогръцкия език са и добрите резултати, постигнати в заключителните практически тестове по езика. Освен общограматични, лексикални и речеви познания по новогръцки обучаваните разшириха и общолингвистичните си компетентности. Значимостта на проекти от подобен тип се състои именно във възможността езикът да се осмисли като инструмент за развитие на усет към съответния социокултурен контекст – цел, която несъмнено бе постигната“, заяви гл.ас. д-р Галина Брусева.

Източник ->