Славейковци отново с факелно шествие за будителите

Учениците на СУ „Петко Рачов Славейков“ за поредна година проведоха своето факелно шествие за прослава на будителите. Единственото нововъведение в традицията бе датата, защото през последните 20 години шествието бе в навечерието на празника, а тази година – на самия ден. Гимназистите от школа „ИстОрика“ и от Ученическия парламент застанаха гордо пред паметника на Васил Левски с факли, портрети и с национални знамена в ръцете си. „Нашето училище спазва традицията на първи ноември с факелно шествие да отдава почит на хилядите знайни и незнайни български будители, съхранили българския дух, език, българската писменост и нашата национална идентичност. Днес отново имаме български будители и вие сте част от тях, защото сте тук, отдавайки своята почит към нашите предци.“ С тези думи директорът на най-голямото училище Милко Багдасаров откри честването на единствения по рода си български празник под звуците на възрожденска музика , а самото начало бе химнът на Република България. Десетокласничката Гергана Карамоллова, лауреат на множество награди за творбите си с историческа насоченост, прочете своето есе, написано специално за случая.

От паметника на Левски след поднасянето на цветя шествието тръгна по централните улици на града и стигна до Дома на културата. В редиците на учениците се включиха учители, родители и дори граждани.

Припомняме, че славейковци традиционно отсрамват Кърджали в честването на Деня на будителите, защото е важно да помним и да се учим от тези, отдали себе си за нашето добруване и свобода. Да бъдем достойни за тях!

Източник ->